Το πετρέλαιο στο έλεος των γεωπολιτικών εντάσεων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με φόντο τους φόβους για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, το πετρέλαιο καταγράφει μεικτά πρόσημα την Τρίτη, με τις τιμές του να έχουν μειωθεί γύρω στο 20% εν μέρει λόγω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και απογοητευτικών οικονομικών δεδομένων.

Μόλις τη Δευτέρα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σημείωσε πτώση – ρεκόρ τον Ιούνιο, καθώς πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων δύο ετών.

Μεγάλο πλήγμα για την κακή εικόνα που παρουσιάζει το αμερικανικό επιχειρηματικό κλίμα, αποτελούν οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να υποστηρίξουν τις τιμές, εκτιμούν οι αναλυτές.

Το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν καλά κρατεί μετά από την επίθεση που δέχθηκαν δύο πετρελαιοφόρα, για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη παρ’ όλο που η τελευταία αρνείται ότι έχει αναμιχθεί.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φάλιχ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση ανοιχτών λωρίδων ναυσιπλοΐας για το πετρέλαιο και άλλες πηγές ενέργειας για να εξασφαλίσουν σταθερές προμήθειες.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν επίσης τη συνάντηση των κρατών του ΟΠΕΚ+, στην οποία θα αποφασιστεί η διατήρηση ή όχι των περικοπών στην παραγωγή.

Την Τρίτη το πρωί (11.44 ώρα Ελλάδος), το μπρεντ καταγράφει πτώση κατά 0,30% στα 60,76 δολάρια και το αργό σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,02% στα 51,94 δολάρια.