Ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους η μείωση ΕΝΦΙΑ για το 2019

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ανακούφιση για  χιλιάδες φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα και μικρή ακίνητη περιουσία, αποτελεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Φέτος, θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ οι εν λόγω φορολογούμενοι και θα είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ πάνω στο μειωμένο ποσό θα υπολογιστεί για κάποιους και η επιπλέον έκπτωση, λόγω μικρού εισοδήματος.

Ειδικότερα, θα  είναι μειωμένος κατά 265 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2018. Αυτή η μείωση, με τον τρόπο που έχει ψηφιστεί, ισχύει μόνο για φέτος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας που δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ δικαιούνται ολόκληρη την προβλεπόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εφόσον αυτή είναι ίση ή χαμηλότερη με 100 ευρώ. Πάνω από τα 60.000 ευρώ ο νόμος βάζει «κόφτες» στην χορηγούμενη έκπτωση. Με βάση την τροπολογία για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να προκύψει το ύψος των εκπτώσεων δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των αγροτεμαχίων. Έτσι, την έκπτωση 30% -πάντα με το «ταβάνι» των 100 ευρώ- θα κερδίσουν περισσότεροι φορολογούμενοι.

Τα ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη Αυγούστου, ενώ ο φόρος θα υπολογιστεί με ίδιες αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ελήφθησαν υπόψη για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις και θα ξεκινήσει από το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ  θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.