Τα Σκόπια ζητούν το γερμανικό “ναι” για την ένταξή τους στην ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 1 λεπτό

Τα Σκόπια ζητούν από τη γερμανική Βουλή να συμφωνήσει για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντομιτρόφ, με άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Κατανοούμε ότι δεν θα γίνουμε μέλη της ΕΕ σήμερα ή αύριο”

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «από το 2009, κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία. Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούσαν, γεγονός που οφειλόταν στο ονοματολογικό, το οποίο επιβάρυνε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Με ακριβείς διπλωματικές κινήσεις και υπομονή καταλήξαμε σε μια ιστορική λύση κάτι που δεν ήταν αυτονόητο. Επιτύχαμε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό συμβιβασμό. Ήταν η προοπτική ενός κοινού μέλλοντος των δύο χωρών και των λαών τους στους κόλπους της ΕΕ που κατέστησε εφικτή μια ιστορική λύση. Κίνητρό μας το όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή σε μια ειρηνική και ευημερούσα ΕΕ.

Κατανοούμε ότι δεν θα γίνουμε μέλη της ΕΕ σήμερα ή αύριο. Η Κροατία διαπραγματευόταν επτά χρόνια πριν ενταχθεί στην ΕΕ. Για εμάς, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον ιδανικό οδικό χάρτη για να γίνει η Β. Μακεδονία μια σταθερή δημοκρατία. Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες της χώρα μας θα πρέπει να ανταμειφθούν. Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής μας πορείας».

Πηγή: Deutsche Welle