ΤτΕ: Δύσκολο να “πιάσουμε” πλεόνασμα 3,5% – Χρειάζονται νέα μέτρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέο “χτύπημα” περιμένουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γιάννη Στουρνάρα τα ήδη υπάρχοντα μέτρα δεν αρκούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα όπως σημειώνει, η αύξηση του κατώτατου μισθού θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και την οικονομία εν γένει.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεση του δημοσιοποίησε για την «Επισκόπηση του τραπεζικού συστήματος» αναγράφει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, παρά τα υπέρ-πλεονάσματα που παρουσιάζει ο φετινός προϋπολογισμός.

Έτσι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου στις εθνικές εκλογές, η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει δεν μπορεί παρά να προχωρήσει σε νέα μέτρα αύξησης των εσόδων ή μείωσης των δαπανών, προκειμένου να πιαστεί ο μνημονιακός και αδιαπραγμάτευτος στόχος για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα έχουμε νέα λήψη επιβαρυντικών μέτρων από το 2017, εάν φυσικά επαληθευτούν οι προβλέψεις του κ. Στουρνάρα, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα χορήγησης κοινωνικού μερίσματος τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το ύψος των μέτρων, με δεδομένο ότι το φετινό ΑΕΠ θα κινηθεί στο ύψος των 190 δισ. ευρώ, θα ανέλθουν σε 1,14 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει ορισμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τονώσουν τα κρατικά έσοδα σε βάθος χρόνου:

– Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως μέσου περιορισμού της φοροδιαφυγής και βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης.

– Η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων.

– Η άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

– Η επέκταση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση.

– Η ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

– Η κατάλληλη νομοθεσία για τις χρήσεις γης.

– Η υιοθέτηση πολιτικών που ενθαρρύνουν την έρευνα και την καινοτομία, διευκολύνουν τη διάχυση της τεχνολογίας και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα.

– Η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους.