Ανησυχία για τους παγετώνες στα Ιμαλάια – Λιώνουν με διπλάσια ταχύτητα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανησυχία προκαλεί ο ρυθμός που λιώνουν οι παγετώνες στα Ιμαλάια, καθώς χάνουν διπλάσια ποσότητα πάγου κάθε χρόνο από το 2000 μέχρι σήμερα (περίπου μισό μέτρο), από ό,τι έχαναν μεταξύ 1975 και 2000 (0,25 μέτρα).

Νέα επιστημονική έρευνα, βασιζόμενη σε παρατηρήσεις αμερικανικών δορυφόρων πάνω από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπουτάν δείχνει ότι οι πρόσφατες ετήσιες συνολικές απώλειες πάγου εκτιμώνται σε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια τόνους νερού. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με 3,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, έναντι τεσσάρων δισεκατομμυρίων τόνων που ήσαν οι μέσες ετήσιες απώλειες κατά την περίοδο 1975-2000. Σε χαμηλότερα υψόμετρα η απώλεια των επιφανειακών πάγων φθάνει πλέον και τα πέντε μέτρα τον χρόνο.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς οι αποδείξεις είναι ατράνταχτες. Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», εκτιμούν ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οι παγετώνες των Ιμαλαΐων έχουν χάσει έως το ένα τέταρτο της τεράστιας μάζας τους.

Σήμερα τα Ιμαλάια διαθέτουν περίπου 600 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, γι’ αυτό και αποκαλούνται και «Τρίτος Πόλος» της γης.

Τα Ιμαλάια δεν χάνουν πάγους τόσο γρήγορα όσο οι ευρωπαϊκές Άλπεις, αλλά η γενική εικόνα της εξέλιξής τους είναι η ίδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι των γειτονικών χωρών εξαρτώνται από την εποχική τήξη των πάγων των Ιμαλαΐων για άρδευση, πόσιμο νερό και υδροηλεκτρική ενέργεια. Η επιτάχυνση της τήξης που «τρώει» σταδιακά τους παγετώνες σε μονιμότερη βάση, τελικά θα οδηγήσει σε ελλείψεις νερού.