ΕΛΠΕ και Edison ελέγχουν πλήρως την Elpedison

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Edison κατέχουν ισότιμα τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου «Elpedison A.E.», έπειτα από την εξαγορά των μεριδίων που κατείχαν στην τελευταία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Το Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, «Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη (HE&D) Α.Ε.», την «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.» και την «Elpedison BV» υπεγράφη χθες, Τετάρτη, ώστε να μεταβιβαστούν οι μετοχές της «Elpedison Α.Ε.».

Με αυτό προβλέπεται η πώληση 2.265.141 μετοχών της «Elpedison A.E.» (22,73% του Μετοχικού Κεφαλαίου) από την «Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη Α.Ε.» στην «Elpedison BV», έναντι 18.775.336 ευρώ.

Από την Edison ανακοινώθηκε ότι η συναλλαγή εντάσσεται «στη στρατηγική παγίωσης της θέσης της στην ελληνική αγορά ενέργειας, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις εν όψει της επικείμενης υιοθέτησης του ευρωπαϊκού target model και της σταδιακής απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής».

Αντίστοιχα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, δήλωσε:

«Σταθερά και μεθοδικά προχωρούμε στην υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσιάσαμε περίπου πριν ένα χρόνο στους μετόχους μας στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Αξιοποιώντας με αποδοτικό τρόπο μη βασικές συμμετοχές και πάγια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες του Ομίλου και για ενίσχυση της παρουσίας μας σε κλάδους, στους οποίους η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ηγετική θέση. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη συγκέντρωση των διαθέσιμων πόρων και της αδιάσπαστης προσοχής μας σε δραστηριότητες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραγωγή αξίας για τους μετόχους του Ομίλου».

Η ELPEDISON κατέχει δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη, εγκατεστημένης ισχύος 820 MW και περίπου 150.000 πελάτες, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.