Οι πρόγονοι του Αστερίξ το… “έτσουζαν” με ελληνικό κρασί!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τα γαλλικά κρασιά φημίζονται για την ποιότητα και τη γεύση τους, όμως όπως φαίνεται… άλλα ίσχυαν πριν από περίπου 2.500 χρόνια, καθώς οι αρχαίοι Κέλτες στη Γαλλία, πρόγονοι του Αστερίξ, τιμούσαν το κόκκινο κρασί και μάλιστα… ελληνικής προέλευσης σε ελληνικά σκεύη, επίσης εισαγόμενα!

Για να βρουν το αγαπημένο τους λευκό κρασί έκαναν τεράστια ταξίδια, μέσα από ποτάμια και βουνά (ακόμη και τις Άλπεις)…

Οι επιστήμονες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, με επικεφαλής τη Σίνθιαν Σπιτέρι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, μελέτησαν οργανικά υπολείμματα που βρέθηκαν μέσα σε κούπες, αγγεία και κανάτες, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Βουργουνδίας και χρονολογούνται περί το 500 π.Χ. (από τα 99 σκεύη που μελετήθηκαν, τα 16 ήσαν ελληνικού στιλ, κυρίως αττικοί ερυθρόμορφοι αμφορείς), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρώτος ιστορικός, ο Ηρόδοτος, είχε περιγράψει την αγάπη των Κελτών για το αλκοόλ στα συμπόσια τους και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει. «Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους», δήλωσε η Σπιτέρι.