Περί ντιμπέιτ ο λόγος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει ο Δημήτρης Τερζής

Επικοινωνιακή αντεπίθεση με μια συνέντευξη προς όλα τα μέσα ενημέρωσης φέρεται πως είναι διατεθειμένος να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, με προφανή στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις και να «υποβαθμίσει» μέσω αυτής, ένα, έτσι κι αλλιώς, υποβαθμισμένο τηλεοπτικό debate.

Η αποχώρηση του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου από τη διαδικασία, αλλά και η συμμετοχή σε αυτό δύο δημοσιογράφων οι οποίοι έχουν συγγενική σχέση με στελέχη της Ν.Δ. έχει ήδη οδηγήσει σε μια απαξίωση τη διαδικασία, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα καταλήξει σε «σούπα» από όπου δεν θα βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα.

Ταυτόχρονα, η εμμονική -θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς- επιλογή να συμμετέχουν στο debate μόνο τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι και όχι συνάδελφοι από εφημερίδες συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση της «υποβάθμισης».

Ενδεικτικό ήταν το σχετικό tweet που έκανε ο Νίκος Χατζηνικολάου: «Δεν θα είμαι στο… debate των παράλληλων μονολόγων. Θα το σχολιάσουμε αμέσως μετά μαζί στην «ζωηρή» προεκλογική μας εκπομπή στον @AntennaNews τη Δευτέρα 1 Ιουλίου», έγραψε με αρκετή ειρωνεία, καθώς, ως έμπειρος δημοσιογράφος γνωρίζει καλά πως το να έχεις πέντε αρχηγούς να μιλούν σε θεματική βάση για το τι προτίθεται να κάνουν, απέχει παρασάγγας από μια «ζωντανή» πολιτική αντιπαράθεση -αυτός άλλωστε είναι και ο όρος του debate- η οποία, αν μη τι άλλο, δεν θα ήταν βαρετή.

Δυστυχώς, κανείς δεν φαίνεται να πήρε το μάθημά του από το παρελθόν, όπου αποδεδειγμένα οι πολίτες γύριζαν την πλάτη σε μια τέτοια διαδικασία.

Εύλογη λοιπόν η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να παίξει μπάλα μόνος του. Μένει να δούμε αν σε μια τέτοια κίνηση θα προχωρήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν το κάνει, επικοινωνιακά θα χάσει, για τον απλούστατο λόγο ότι θα δώσει λαβές στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορεί εδώ και μέρες ότι φοβάται μια τηλεοπτική μονομαχία με τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος την είχε ζητήσει επανειλημμένα μόλις πρόσφατα, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το επεισόδιο Πολάκη-Κυμπουρόπουλου.

Κατά τα λοιπά και προς επιβεβαίωση των όσων λέγαμε χθες και όσων είχαμε γράψει εδώ και μέρες, η Κατερίνα Παπακώστα βρήκε κι αυτή το απάγκιο της σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι υποψήφια στο νότιο τομέα της Αθήνας, μαζί με τους Νίκο Παππά, Νίκο Ξυδάκη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Κυρίτση κ.α.

Η κ. Παπακώστα είχε διαγραφεί από τη Ν.Δ. λόγω της έντονης κριτικής που είχε ασκήσει στον αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη, δημιούργησε στην πορεία τον πολιτικό φορέα Νέα Ελληνική Ορμή (που δεν τα πήγε και τόσο καλά στις Ευρωεκλογές) και πλέον αναζητεί την πολιτική της επιβίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ της έδωσε μια ευκαιρία.