“Λερναία Ύδρα” τα κόκκινα δάνεια – Δεν πληρώνουν ακόμα κι όσοι μπορούν!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ως “Λερναία Ύδρα” χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος τα κόκκινα δάνεια, καθώς όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεση παρά τις διαγραφές και τις πωλήσεις προβληματικών δανείων ανακύπτουν και νέα χρέη από το «υγιές» χαρτοφυλάκιο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και επιχειρήσεις που εμφανίζονται οικονομικά υγιείς, αφού η κρίση δεν τις επηρέασε, έχουν αφήσει τα δάνειά τους να “κοκκινίσουν” και να βάλουν “φέσι” στις τράπεζες.

Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση ότι: «συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ΜΕΔ (35,2%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη διερευνώμενη συμβολή του στο ΑΕΠ».

Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις που βλέπουν τα κέρδη τους να μην παρουσιάζουν μείωση λόγω κρίσης (το αντίθετο) επιμένουν να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Αντίστοιχη συμπεριφορά εμφανίζουν και οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι επίσης εξωστρεφείς και σχεδόν το ένα τρίτο των δανείων που έχουν λάβει, είναι στο «κόκκινο».

Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά κλάδο είναι τα ακόλουθα:

Εστίασης 64,5%
Τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης 57,9%
Εμπορίου 50,7%
Αγροτικών δραστηριοτήτων 47,4%
Κατασκευών 45,9%
Real estate 45,3%
Μεταποίησης 41,2%
Υγείας 38,3%
Τουριστικών καταλυμάτων 35,2%
Ναυτιλίας 28,6%

Ωστόσο σημειώνεται ότι η ΤτΕ αφήνει να εννοηθεί πως τα σχετικά ποσά, λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων του νόμου. Όπως επισημαίνει, ο ν. Κατσέλη, μετά τις τροποποιήσεις τον Σεπτέμβριο του 2018 προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών που έχουν υπαχθεί σε αυτόν, ενώ στην περίπτωση που φέρουν αντίρρηση θα τίθενται εκτός προστασίας.