“Σκούρα” τα πράγματα για τη ΔΕΗ – Άμεση ανάγκη από 300 εκατ. ευρώ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το κίνδυνο να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες των δανειακών συμβάσεων και να γίνουν άμεσα απαιτητά τα δάνειά της αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Για να αποφύγει αυτό το σενάριο, η εταιρεία έχει άμεση ανάγκη από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» επισημαίνει ότι η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους και, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με καθαρές ζημίες 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ. Την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση και η διοίκηση αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Μία λύση θα είναι να παραιτηθεί ο ΑΔΜΗΕ από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ. Μία άλλη λύση, να εγκριθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η καταβολή 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για το ποσό αυτό επρόκειτο να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν έγινε.