Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις των Βρυξελλών για την Toυρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ελλάδα και Κύπρος προσέρχονται με κοινή θέση στις Βρυξέλλες με στόχο να αναδείξουν τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)

Σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και η υιοθέτηση μέτρων κατά της Άγκυρας,  την ώρα που η γειτονική χώρα συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τους Ευρωπαίους και να συνεχίζει στη γνωστή τακτική των προκλήσεων.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να  καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στη συνεδρίαση με στόχο να υιοθετηθούν μέτρα κατά της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, καθώς μετά τη γεώτρηση του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ και την προαναγγελία για αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή, η Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να είναι απειλητική,  η οποία ετοιμάζει φιέστα με το δεύτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» το οποίο – όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη – θα ξεκινήσει γεώτρηση σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το ψευδοκράτος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί για σήμερα τελετή αποχώρησης του «Γιαβούζ» παρουσία του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.«  Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.