Ξένοι επενδυτές “πόνταραν” 4,2 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σημαντική αύξηση κατά 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ σημείωσαν οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα στο πρώτο τετράμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράλληλα το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο πρώτο τετράμηνο του έτους, διευρύνθηκε κατά 335 εκατ. ευρώ , σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, αγγίζοντας έτσι τα 5,1 δισ. ευρώ.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων. Την ίδια περίοδο, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, έτσι ώστε το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάσει μικρή αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018. Τέλος, μικρή βελτίωση κατέγραψε το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,1% (τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές). Από την άλλη πλευρά οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6% σε τρέχουσες τιμές (6,2% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 9,8%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 0,5% και 22,8%, αντίστοιχα.

Το Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 4,9 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 304 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2018. Τον Απρίλιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων καταγράφηκε αύξηση κατά 378 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή της AMC Oak SARL (Λουξεμβούργο) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο τετράμηνο καταγράφεται στις άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 4,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.