Δημοσκοπήσεις: Πρώτη η ΝΔ με διαφορά – Στη Βουλή το κόμμα Βαρουφάκη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Διαφορά από 8 έως και 9,2 μονάδες σημειώνεται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις των προηγούμενων εκλογών τον Μάιο.

Οι δύο δημοσκοπήσεις, της Pulse για τον ΣΚΑΪ και της Alco για το Open, δείχνουν ότι η μεγαλύτερη “μάχη” δεν θα δοθεί για την επικράτηση του ενός από τα δύό μεγάλα κόμματα, αλλά για την αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέχθηκε ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός, ωστόσο -όπως συμβαίνει “παραδοσιακά” στις δημοσκοπήσεις- μεγαλύτερος ανταγωνιστής του είναι… ο “κανένας”.

Η δημοσκόπηση της Pulse δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 8 μονάδες (με αναγωγή επί των εγκύρων) ενώ εκείνη της Alco για το Open δείχνει διαφορά 9,2 μονάδων.

Σύμφωνα με την Pulse η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 27% με αναγωγή επί των εγκύρων. Τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 4,5% για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθώς είχε “καρφωθεί” στην τρίτη θέση. Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση, στη Βουλή μπαίνει η ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,5% και οριακά η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που βρίσκεται στο 3%.

Όσο για την αυτοδυναμία ή όχι της Νέας Δημοκρατίας, αυτή θα εξαρτηθεί από την Ελληνική Λύση, η οποία αν δεν μπει στη Βουλή, τότε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποσπάσει 156 έδρες. Αν όμως καταφέρει να μπει, τότε η ΝΔ θα περιοριστεί στις 152 έδρες.

Το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει από τις εκλογές, για τους ψηφοφόρους, είναι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 33%, αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ 15%, κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ 19%, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού 13%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί (48%) δεν επιθυμούν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Η δημοσκόπηση της Alco για το Open δείχνει τη ΝΔ με ποσοστό 32,4%, έναντι 23,2% που έχει το ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν, με ποσοστό 3,5%, τόσο το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που βρίσκεται και πάλι οριακά στο 3%.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ έχει 29,8% και προηγείται με 8,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί με 21,3%. Το ΚΙΝΑΛ έρχεται και πάλι τρίτο με 6%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 4,4%, η Χρυσή Αυγή με 3,5, το Μέρα 25 με 3,2%, ενώ η Ελληνική Λύση μένει εκτός Βουλης με 2,7%.

Σχετικά με την κατανομή των εδρών, εκτιμάται ότι η Νέα Δημοκρατία θα αριθμεί από 149 έως 161 στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από 71 μέχρι 81, το Κίνημα Αλλαγής από 18 έως 22, το ΚΚΕ από 12 έως 16, η ΧΑ από 10 έως 15, το Μέρα 25 από 0 έως 12 και η Ελληνική Λύση από 0 έως 10.