Κ. Μητσοτάκης: Οι 16 πυλώνες της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 10 λεπτά

«Σήμερα ήρθα με τη στολή εργασίας, τα κοστούμια μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη» είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας σήμερα το μεσημέρι τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς σακάκι και γραβάτα και με μανίκια σηκωμένα, ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος, πως υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

Το πρόγραμμα της ΝΔ, είπε, θα μοιραστεί μαζικά ώστε να το έχει κάθε πολίτης στο σπίτι του, ενώ θα κυκλοφορήσει και σε γραφή Μπράιγ, ώστε να ενημερωθούν και οι πολίτες με προβλήματα όρασης, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα παρουσιάσει στην Ελευσίνα το κοινωνικό συμβόλαιο.

Οι πυλώνες του προγραμματικού λόγου της ΝΔ, είναι 16 και στους πυλώνες αυτούς αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας από την ανάπτυξη.

«Η ΝΔ», τόνισε, «είναι το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, η ΝΔ είναι το κόμμα που πιστεύει ότι η ανάπτυξη έρχεται από την επιχειρηματικότητα, μικρή ή μεγάλη, γι’ αυτό και μειώνουμε τους φόρους».

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής:

Για την ανάπτυξη

Με επενδύσεις, που θα φέρουν περίπου 120.000 νέες και καλά πληρωμένες δουλειές το χρόνο

 • Μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός μιας διετίας και τα μερίσματα από το 10% στο 5% αμέσως. Η πολιτική μας αφορά σε κάθε ελληνική επιχείρηση».
 • Καθιερώνουμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.
 • Απλοποιούμε τις αδειοδοτήσεις με ρητές προθεσμίες, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις
 • Επισπεύδουμε την εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
 • Αποκαθιστούμε τη ρευστότητα μέσω της μείωσης των επιτοκίων με τα οποία  δανείζεται  το κράτος. Κάτι που άρχισε μετά τις Ευρωεκλογές και που οδηγεί και σε φθηνότερο δανεισμό των επιχειρήσεων. Αλλά και με την αντιμετώπιση  των «κόκκινων δανείων». Με την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου. Και με την πλήρη υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
 • Μεταρρυθμίζουμε το κράτος ώστε να είναι ισχυρό, αλλά με ρόλο επιτελικό. Και μακριά από συντεχνίες και ιδεοληψίες που πότε ανακαλύπτουν δάση σε αεροδρόμια και πότε το βλέπουν ως κομματικό λάφυρο.

Η μεσαία τάξη και οι νέες θέσεις εργασίας

Η ανεργία είναι ο πρώτος αντίπαλος.

Στο τέλος του 2023 το σχέδιό μας προβλέπει οι άνεργοι να μειωθούν από 850.000 που είναι σήμερα στις 560.000 καθώς οι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες εκείνων που χάνονται.

Ο κατώτατος μισθός, που εμείς συνδέουμε με τον ανάπτυξη της χώρας, αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ. Ακούγεται φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο στο πρόγραμμα των Υποδομών μας περιγράφονται 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή μικρότερα έργα.

Στην αγορά κατοικίας όλα τα συνδυαστικά μας μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες.

Λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερο εισόδημα

Η δικαιότερη φορολογία αυξάνει την παραγωγικότητα. Για το σκοπό αυτό:

 • Μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
 • Καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
 • Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.
 • Μειώνουμε τον ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Και διατηρούμε, βέβαια, τον υπερ-μειωμένο συντελεστή του 6%.
 • Εισάγουμε σταδιακά μια νέα, προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων, κράτους και επιχειρήσεων

Ουσία αυτού του συμβολαίου είναι ότι το κράτος προσφέρει καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και χαμηλή φορολογία.

Ενώ, με τη σειρά τους, οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Αμείβουν καλά τους εργαζομένους και τους κάνουν συμμέτοχους στα κέρδη.

 • Δίνουμε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας φόρους και σαρώνοντας τη γραφειοκρατία.
 • Απαιτούμε από τους εργοδότες να τηρούν την εργασιακή νομοθεσία. Προωθούμε ελέγχους, αλλά καθιερώνουμε και λευκό μητρώο επιχειρήσεων, ώστε οι συνεπείς να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές.
 • Πριμοδοτούμε τέλος, τις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους.
  Είτε με τη μορφή δωρεάν μεταφοράς στην εργασία, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά συμβόλαια, είτε με συμμετοχή μέσω ειδικών προγραμμάτων απόκτησης μετοχών.

Ακίνητη περιουσία

Επί δεκαετίες το σπίτι ήταν για τους Έλληνες στόχος ζωής. Βασικός τρόπος αποταμίευσης. Και η κληρονομιά που άφηναν στα παιδιά τους. Ενώ η κατασκευή υπήρξε πάντα ο μοχλός της οικονομίας, που τροφοδοτούσε εκατοντάδες επαγγέλματα.

 • Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.
 • Καθιερώνουμε έκπτωση 40-50% για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων.Οι πολίτες  θα κρατούν τα τιμολόγια δαπανών και θα έχουν την έκπτωση που θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ.
 • Απλοποιούμε την μεταβίβαση ακινήτων, περιορίζοντας τα 23 δικαιολογητικών αρχικά κατά το ένα τρίτο και εξασφαλίζοντας σταδιακά ότι θα είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά.
 • Αναστέλλουμε για τρία χρόνια τον φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες. Όπως αναστέλλουμε και για μία τριετία τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

Στηρίζουμε την οικογένεια

Η οικογένεια είναι κύτταρο κοινωνικής συνοχής. Το δημογραφικό είναι μακροπρόθεσμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Απόλυτη προτεραιότητα η στήριξη της οικογένειας. Αυξάνουμε το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 • Καθιερώνουμε επίδομα € 2.000 για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.
 • Να μην μείνει κανένας πολίτης αβοήθητος όταν το έχει ανάγκη. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, ούτε κοινωνική συνοχή χωρίς αλληλεγγύη.
 • Στηρίζουμε τον θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του στο 1 δις ευρώ. Η καλύτερη πολιτική κατά της φτώχειας δεν είναι τα επιδόματα, είναι οι νέες θέσεις εργασίας.
 • Χρειαζόμαστε ένα γενναίο πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 μακροχρόνια ανέργους, ώστε να επανενταχτούν. Με ενεργητικές πολιτικές από έναν ΟΑΕΔ τελείως διαφορετικό από αυτόν που έχουμε σήμερα».

Δημόσια υγεία για όλους

«Υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Θα δώσουμε μεγάλη βάση στην πρόληψη, είναι η καλύτερη επένδυση

Καθιερώνουμε, λοιπόν, πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Με ενημέρωση των πολιτών (με SMS ή email) για τις αναγκαίες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

Ξεκινάμε από τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

 • Επεκτείνουμε τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιερώνουμε ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αλλά και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονίων ασθενών.
 • Δίνουμε τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού. Κι εφαρμόζουμε πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο.
 • Ενισχύουμε τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως, καθιερώνοντας την απόκτηση ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο. Και σε βάθος τετραετίας καλύπτουμε όλες τις οργανικές θέσεις.
 • Εισάγουμε επαγγελματικό μάνατζμεντ στα δημόσια νοσοκομεία. Και αξιοποιούμε παντού τη σύγχρονη τεχνολογία, την τηλεϊατρική και τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Ασφάλεια

 • Επαναφέρουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και ενισχύουμε την ομάδα ΔΙΑΣ. Προσλαμβάνονται αμέσως 1.500 νέοι αστυνομικοί για περιπολίες σε 24ωρη βάση.
 • Εφοδιάζουμε τους αστυνομικούς με νέο εξοπλισμό και προχωρούμε εντός ενός έτους στην προμήθεια χιλίων καινούργιων περιπολικών.
 • Καταργούμε αμέσως το νόμο Παρασκευόπουλου για να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα.
 • Επαναφέρουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ,  για να σταματήσει η δράση των συμμοριών στο εσωτερικό των φυλακών.
 • Εφαρμόζουμε αυστηρά τον νόμο για τη φθορά δημόσιας περιουσίας κατά των βανδαλισμών στο μετρό, στα λεωφορεία και στα δημόσια κτίρια που είναι περιουσία όλων των Ελλήνων.
 • Καταργούμε αμέσως το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε τα Πανεπιστήμια να απελευθερωθούν από την ανομία, τους τραμπούκους και τους μπαχαλάκηδες και να ξαναγίνουν κύτταρα γνώσης και έρευνας.

Μεταναστευτικό

 • Για τη φύλαξη των συνόρων χρησιμοποιούμε σύγχρονα τεχνικά μέσα και εντείνουμε τις περιπολίες -χερσαίες και θαλάσσιες- σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  «Θυμίζουμε ότι και η θάλασσα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας αμέσως μετά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που βρισκόταν στο κοινό.
 • Καθιερώνουμε κλειστά κέντρα προσωρινής υποδοχής, όπου τάχιστα θα ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
 • Επιβάλλουμε διαφάνεια στη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε όλο το πλέγμα διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών. Οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν σε όλα.
 • Εντατικοποιούμε τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη τη χώρα.
 • Διασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής -με ειδική φροντίδα για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.
 • Δημιουργούμε ειδικές τάξεις στα σχολεία, ώστε να ενσωματώνονται ομαλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Για το σκοπό αυτό επιδιώκουμε ειδικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παιδεία

Για σύγχρονα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια του αύριο. H Παιδεία αποτελεί τον βασικό ιμάντα για την πρόοδο κάθε παιδιού στη ζωή του.

Γι’ αυτό και όλα πρέπει να εκκινούν από κοινή αφετηρία σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, συνδεδεμένο με την οικονομία και την κοινωνία. Και με εκπαιδευτικούς ελεύθερους να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους στις ανάγκες των μαθητών.

 • Δημιουργούμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα ένα δημόσιο Πρότυπο Σχολείο. Και ξεκινάμε από την Δυτική Αττική.
 • Καθιερώνουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό απ’ το Γυμνάσιο, ώστε να αναδεικνύονται από νωρίς οι δεξιότητες του κάθε παιδιού.
 • Ιδρύουμε Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, που θα συνεργάζονται με την τοπική οικονομία. Ώστε η επαγγελματική εκπαίδευση να γίνει ουσιαστική διέξοδος απασχόλησης για τους νέους.
 • Εισάγουμε  νέο πλαίσιο λειτουργίας των Ανώτατων Ιδρυμάτων με θεσμούς διοίκησης και με προγράμματα χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου. Με αξιολόγηση σε κάθε επίπεδο. Σε διασύνδεση με την αγορά. Και με νέους πόρους –πέραν της κρατικής χρηματοδότησης.

Κράτος

Για ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό προς πολίτη. Εδώ οι στόχοι μας είναι πράγματι φιλόδοξοι:

 • Θέλουμε οι πολίτες να κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές τους με το κράτος ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους και 24 ώρες το 24ωρο. Γι΄ αυτό δημιουργούμε έναν κεντρικό κόμβο με  όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο. Εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ξένοι επενδυτές, επισκέπτες της χώρας, αλλά και οι απλοί πολίτες.
 • Εμπιστευόμαστε τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως μας εμπιστεύονται και αυτοί. Κανείς δεν απομακρύνεται. Και, αντιθέτως, πολλές αρμοδιότητες μεταφέρονται σε υπηρεσιακούς, καθώς μειώνονται οι πολιτικές θέσεις στο Δημόσιο τουλάχιστον κατά 20%.
 • Καθιερώνουμε αντικειμενική και ουσιαστική αξιολόγηση για όλους, ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι και να βοηθιούνται όλοι να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Στόχος, όμως, είναι πάντα η εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι’ αυτό και το κράτος μπορεί να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα σε υπηρεσίες που μπορεί να αποδώσουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη

 • Υιοθετούμε νέα ενεργειακή πολιτική περιορισμού των ρύπων με μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050. Με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -στον άνεμο και στον ήλιο, που με αφθονία διαθέτουμε. Και με σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.
 • Εφαρμόζουμε νέα πολιτική για τα απορρίμματα. Με προώθηση της ανακύκλωσης στην πηγή, με επαναχρησιμοποίηση των υλικών, με περιορισμό των πλαστικών και της επεξεργασίας των υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Εδώ οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα φέρουν γρήγορο και οικονομικό αποτέλεσμα.
 • Τέλος, προετοιμάζουμε οργανωμένα σχέδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα δάση, αλλά και διαχείρισής τους, ώστε να συνδυάζουμε την προστασία  με την οικονομική βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών.
 • Και αναδιοργανώνουμε την Πολιτική Προστασία. Με πιο ευέλικτες δομές, καλύτερο συντονισμό και ενεργοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης.

Αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας 

 • Εισάγουμε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και μειώνουμε τη φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα.
 • Διασφαλίζουμε σταθερούς πόρους από τη νέα ΚΑΠ για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.
 • Βάζουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Και φροντίζουμε να επιστραφούν το ταχύτερο οι ανενεργοί πόροι -εγκαταστάσεις, υποδομές και γη- που βρίσκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στα χέρια του κράτους πίσω, στην παραγωγική διαδικασία.

Ολοκλήρωση των εθνικών μας υποδομών 

Επενδύουμε 12 δις σε έργα εθνικής εμβέλειας, με στόχο την δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας, και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ετησίως.

 • Ολοκληρώνουμε το βασικό οδικό δίκτυο στην ηπειρωτική χώρα -Ε65, Πάτρα Πύργος-, καθώς και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.
  Κι ολοκληρώνουμε τα προγραμματισμένα έργα του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν αφήνουμε καμιά πόλη μας χωρίς σύνδεση με τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους
 • Δημιουργούμε εναλλακτικό αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει κατευθείαν την Ελευσίνα με την Υλίκη, αναβαθμίζοντας έτσι την Δυτική Αττική με αποσυμφόρηση της κίνησης στον Κηφισό.
 • Επενδύουμε στον γρήγορο σιδηρόδρομο. Με  ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση στην κεντρική γραμμή (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι-Προμαχώνας) και με την πεδινή χάραξη Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
 • Ολοκληρώνουμε τις ενεργειακές υποδομές, μειώνοντας  το κόστος της ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις.
 • Και αξιοποιούμε και για τα υπόλοιπα λιμάνια και αεροδρόμια, το πετυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Αξιοπιστία στην Ευρώπη και τον κόσμο

Είμαστε οι Έλληνες της Ευρώπης και οι πατριώτες που θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστούν στην οικουμένη. Με εθνική υπερηφάνεια και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

 • Αποκαθιστούμε την οικονομική αξιοπιστία μας με ανάπτυξη που θα κάνει βιώσιμο το χρέος μας και αυτοδύναμη την Ελλάδα.
 • Εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και ακολουθούμε εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας.
 • Ιδρύουμε, στα πρότυπα άλλων κρατών -όπως η Γαλλία και το Ισραήλ- Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
  Το όργανο αυτό λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό και εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, εισηγείται πολιτικές και υποστηρίζει την Κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων.
 • Δημιουργούμε ενιαίο φορέα εμπορικής διπλωματίας όπου υπάγονται και οι οικονομικοί ακόλουθοι των πρεσβειών μας.
  Ο φορέας αυτός έχει διοικητική αυτονομία και συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής Οικονομίας. Ακριβώς όπως δρουν οι αντίστοιχοι ολλανδικοί και βρετανικοί φορείς.
 • Αναπτύσσουμε, τέλος, διεθνείς εκστρατείες με πρώτη την καμπάνια για την πραγματική, την αληθινή Μακεδονία.
  Με στόχο να αποκατασταθεί η πραγματικότητα και να προωθηθούν το «brand Μακεδονία» και τα Μακεδονικά προϊόντα στο διεθνές προσκήνιο.