Κόντρα Μακρόν – Μέρκελ για την “καρέκλα” του Γιούνκερ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Καγκελάριος δέχεται μόνον έναν υποψήφιο: τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να το αποτρέψει. Αυτό λέει η Die Welt, εξηγώντας τον λόγο που συνεχίζεται ο αγώνας για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η γερμανική εφημερίδα μεταδίδει το κλίμα μετά το τέλος του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες:

«Καλημέρα», λέει η Μέρκελ και χαμογελάει για λίγο. Είναι στις 2:04 π.μ. το πρωί της Παρασκευής. Η Καγκελάριος πηγαίνει στη συνέντευξη Τύπου με γρήγορο βήμα. Δεν έχει πολλά να πει, η παράσταση διαρκεί μόνο επτά λεπτά. Η Μέρκελ συντομεύει : «Έπρεπε να ασχοληθούμε με το μέλλον της στελέχωσης των θέσεων της ΕΕ. Όπως φάνηκε δεν υπάρχει πλειοψηφία για έναν κορυφαίο υποψήφιο των οικογενειών των πολιτικών κομμάτων και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα».

Προς το παρόν, αυτό που φαίνεται είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος χάνει έδαφος υπέρ του Γάλλου Προέδρου, καθώς ο Μακρόν “μπλόκαρε” τη συμφωνία για τον Βέμπερ ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το κλίμα μεταξύ Μέρκελ και του Μακρόν είναι δηλητηριασμένο», γράφει η Die Welt.

«Αλλά όλα είναι ακόμα ανοιχτά. Η αναμέτρηση μεταξύ της Μέρκελ και του Μακρόν συνεχίζεται. «Θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος στο παζάρι των Βρυξελλών στις 30 Ιουνίου» σημειώνει το δημοσίευμα. Στη συνέχεια θα αποσαφηνιστεί τελικά ποιοι θα είναι οι πέντε κορυφαίοι αξιωματούχοι της EE: (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η θέση του Προέδρου της Επιτροπής. Είναι ο πιο ισχυρός Ευρωπαίος.