Μακρόν σε Τσίπρα: “Αν μου ζητήσεις φρεγάτες να περιπολούν την περιοχή θα το κάνω”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πιο κοντά στις ελληνοκυπριακές θέσεις εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό να στείλει φρεγάτες για περιπολίες στην Μεσόγειο Θάλασσα.

«Εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε», φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, επέκρινε την αδυναμία της ΕΕ να λάβει αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους. «Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;», απάντησε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.

Να σημειωθεί ότι η  Γερμανίδα καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως χρειάζεται χρόνο ώστε να «ζυγίσει» την κατάσταση και εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πρόταση δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα. Όμως και ο  Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε προβληματισμένος για την διατύπωση «στοχευμένα μέτρα», που εν τέλει εντάχθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.