Οι τιμές του πετρελαίου στα “χέρια” των ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής παγκοσμίως, καθώς μετά την επίθεση σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν (με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως την Τεχεράνη), τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ ήταν έτοιμος για επίθεση στο Ιράν ωστόσο άλλαξε την απόφασή του μόλις την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

Η στάση αυτή των ΗΠΑ έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την πτώση των τιμών του πετρελαίου που καταγράφονται. «Καταλυτικό ρόλο στις τιμές του αργού παίζει η δημοσιονομική πολιτική και όχι από τη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Stewart Glickman, από την CFRA Research ενώ κατέδειξε και την επίδραση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

«Η ικανότητα (ή όχι) της διοίκησης Trump να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα επιδράσει πολύ στον καθορισμό του ΑΕΠ της αναδυόμενης αγοράς και κατ ‘επέκταση της ζήτησης πετρελαίου αναδυόμενων αγορών».

Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι Τimes, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Την Παρασκευή το πρωί (8.22 ώρα Ελλάδος) το αργό καταγράφει πτώση κατά 0,42% στα 56,83 δολάρια και το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 64,33 δολάρια καταγράφοντας πτώση 0,19%.