“Μοιράζουν” λεφτά τον Ιούνιο… αλλά θα τα πάρουν πίσω τον Αύγουστο!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον Ιούνιο για να υποδεχτούμε τον Ιούλιο των εθνικών εκλογών, καταβάλλονται συντάξεις και επιδόματα.

Την Τρίτη 25 Ιουνίου, αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους τα προνοιακά επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΕΠΕ). Από εδώ και στο εξής, τα συγκεκριμένα επιδόματα θα καταβάλλονται πάντα στις 25 του εκάστοτε μήνα.

Την ίδια ημέρα θα καταβληθεί και η τρίτη δόση του επιδόματος ενοικίου σε όσους συμπλήρωσαν και καταχώρισαν τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Μαΐου. Ανάλογα με το εισόδημα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το επίδομα ενοικίου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 210 ευρώ τον μήνα.

Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 25 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 25 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 2 Ιουλίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019. Την ίδια ημέρα πρόκειται να γίνει η καταβολή και των προσωρινών συντάξεων Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Το ποσό καταβάλλεται εξ’ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 100 ευρώ ανά μήνα.

Όσο για 8.500 απόστρατους, πρόκειται να λάβουν αναδρομικά μέχρι 1.000 ευρώ μαζί με τις συντάξεις του Ιουλίου, εξαιτίας λάθους που είχε γίνει στις πληρωμές του περασμένου Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα πολλοί απόστρατοι να μην λάβουν καθόλου αναδρομικά.

Θα τα πάρουν πίσω από Αύγουστο

Πριν… χαρούμε όμως με τα επιδόματα και τις συντάξεις, υπενθυμίζεται ότι η 29η Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, έπειτα από την παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών και αμέσως 2 ημέρες μετά (31 Ιουλίου) θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για τον φόρο εισοδήματος.

Έναν μήνα αργότερα, στις 30 Αυγούστου, πρόκειται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019 ώστε τον Σεπτέμβριο να αρχίσουν οι πληρωμές. Σημειώνεται ότι συγκριτικά με το 2018, ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους εμφανίζει μείωση κατά 265 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κερδισμένοι από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έκπτωση. Σε ατομικό επίπεδο το μέγιστο όφελος είναι κοντά στα 100 ευρώ ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος είναι της τάξεως των 50 με 70 ευρώ.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί από τις 30 του Σεπτέμβρη, την ίδια ημερομηνία δηλαδή που θα λήγει η προθεσμία για την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Η λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου και της τρίτης δόσης στις 29 Νοεμβρίου, όπως και για την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Η τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, «πακέτο» με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020.