Reuters: Οι Έλληνες κερδίζουν το πάνω χέρι έναντι της Ρώμης”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

“Οι Έλληνες κερδίζουν το πάνω χέρι έναντι της Ρώμης», είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρεται στη μεγάλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.

«Απένταρη πριν από λιγότερο από μία δεκαετία, η Ελλάδα είναι φέτος η κορυφαία σε επιδόσεις αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, απολαμβάνοντας εισροές από επενδυτές απογοητευμένους από τη συρρίκνωση των αποδόσεων αλλού και από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία, που είναι η άλλη χώρα της Ευρωζώνης με υψηλές αποδόσεις στο χρέος της», σημειώνει το πρακτορείο.

Η αρθρογράφος του Ρόιτερ, αναφέρει ότι «Εννιά χρόνια αφότου η Ελλάδα χρεοκόπησε και οδήγησε τους πιστωτές σε μία καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους της, οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, με το χρέος της να φαίνεται ότι θα βελτιώνεται από φέτος.

Αυτό τον μήνα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για μία πενταετία μειώθηκε κάτω από αυτό της Ιταλίας, για πρώτη φορά από το 2008, κάτι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι το ιταλικό αξιόχρεο έχει επενδυτική διαβάθμιση, αξιολογούμενο τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα πάνω από αυτό της Ελλάδας, στο Baa3/BBB/BBB.

Με το αξιόχρεό της στο B1/B+/BB-, η Ελλάδα κατατάσσεται ως «κερδοσκοπική διαβάθμιση», που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται σε διάφορους παγκόσμιους δείκτες, τους οποίους ακολουθούν οι επενδυτές. Αν και το γεγονός αυτό έχει αφήσει την Ελλάδα στην καταφυγή των hedge funds και των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών, φαίνεται τώρα να έχει αρχίσει το ταξίδι της επανόδου της στο κύριο ρεύμα».

«Προτιμούμε το ελληνικό χρέος από το ιταλικό», δήλωσε ο Νικ Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρεία Merian Global Investors, που επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα τον Μάιο του 2017, μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με μία ατζέντα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες, σημειώνει το Reuters. «Το μεγάλο παγκόσμιο ράλι των ομολόγων, που βασίζεται σε προσδοκίες για νέα νομισματική στήριξη, ωθεί προς τα κάτω τις αποδόσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, όπου το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ισπανίας έκανε βουτιά κάτω από το 0,4%.

«Ο άλλος παράγοντας είναι το ευρώ», προσθέτει το δημοσίευμα. «Η Ελλάδα ξεπέρασε τον τρόμο της εξόδου της το 2012, όταν έφτασε κοντά στο να φύγει από την Ευρωζώνη.

Ορισμένοι φοβούνται ότι η Ιταλία κινείται τώρα σε αυτό τον δρόμο, καθώς πολιτικοί της μιλούν για ένα ψευδο-νόμισμα που ονομάζεται μίνι-BOTs και συγκρούεται με τις Αρχές της ΕΕ για την αύξηση του χρέους της.

Ο κίνδυνος αυτός αντανακλάται στα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ιταλίας (CDS)». Η αρθρογράφος του Ρόιτερ εκτιμά επίσης ότι «το φιλικό προς την αγορά κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιούλιο μετά τη νίκη της επί του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που έγιναν τον Μάιο» και ότι «τo αποτέλεσμα αυτό ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 3% για πρώτη φορά».

Στο άρθρο καταγράφεται ακόμα η δήλωση του Said Haidar, επικεφαλής για τις επενδύσεις στην εταιρεία Haidar Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναμένει ότι θα κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα έως τη λήξη, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν έναντι των υπόλοιπων (ομολόγων) της Ευρώπης».