Από το ΛΑΟΣ στην ΝΔ και μετά… “Ελληνική Λύση” – Η διαδρομή του Κ. Βελόπουλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Γράφει ο Δημήτρης Τερζής

«Μια φορά προδότης, άπαξ προδότης» έλεγε το 2012 σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο σημερινός επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Άδωνι Γεωργιάδη που βρισκόταν ανάμεσα στους καλεσμένους της εκπομπής.

Ήταν η εποχή που οι δύο παλιοί «συναγωνιστές» στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη είχαν χωρίσει τα τσανάκια τους. Ο Άδωνις μαζί με τον Βορίδη είχαν ήδη μετακομίσει στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Βελόπουλος έμενε πιστός στο κόμμα. «Είμαι ο τελευταίος που θα φύγει από το κόμμα αρχηγέ», έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή του Τηλεάστυ (τηλεοπτικός σταθμός Καρατζαφέρη, νυν ΑΡΤ) «και κράτα το βίντεο να με κάνεις “ρόμπα” αν λέω ψέμματα».

Μια εβδομάδα αργότερα από εκείνη την τηλεοπτική μονομαχία, ο Κυριάκος Βελόπουλος έδινε τα χέρια με τον Αντώνη Σαμαρά, εγκατέλειπε το ΛΑΟΣ για τη ΝΔ και δήλωνε στις τηλεοπτικές κάμερες: «Ο Αντώνης Σαμαράς με τις επιλογές του είναι μια λύση ευρωπαϊκή για τον τόπο. Αυτό που ορίζει τη μοίρα της Ελλάδος είναι η ώρα της ευθύνης. Και πρέπει να αφήσουμε όλοι το εγώ στην άκρη και να δούμε το εμείς». Το βίντεο ο Καρατζαφέρης το έβγαλε πριν λίγους μήνες στη δημοσιότητα -μπορείτε να το δείτε εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=D58-enOW5as)- και έκανε το χατήρι του Κυριάκου Βελόπουλου: τον έκανε όντως “ρόμπα”.

Για πολλούς το γεγονός η «Ελληνική Λύση» εξέλεξε ευρωβουλευτή στις πρόσφατες ευωρεκλογές ήταν έκπληξη. Για κάποιους άλλους, όχι. Το μεγάλο «πατριωτικό» μέτωπο της Ελλάδας που σε ποσοστό φτάνει το 10-11% περιέχει όλες τις αποχρώσεις, από τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή έως και ένα κόμμα «σοβαρού» εθνικισμού, τύπου Λεπέν στη Γαλλία. Αυτό το «σοβαρό» προφίλ επέλεξε να ακολουθήσει ο Βελόπουλος και σε συνδυασμό με τον άπλετο τηλεοπτικό χρόνο που αγοράζει σε περιφερειακά κανάλια (άγνωστο παραμένει το που βρίσκει τα χρήματα), κατάφερε να πείσει κάποιες χιλιάδες κόσμου για το πόσο «πατριώτης» είναι.

Για να είμαστε ειλικρινείς ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν είναι χθεσινός στην πολιτική ούτε και στον εθνικιστικό χώρο. Η καριέρα του αρχίζει από τη δεκαετία του ’90 όταν το Μακεδονικό ζήτημα βρισκόταν στην επικαιρότητα και ο ίδιος τότε παρουσίαζε εκπομπές σε τηλεοπτικά κανάλι της πόλης. Ταυτόχρονα ήταν πρόεδρος και του συλλόγου «Δίαυλος Ελλήνων» ο οποίος θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή των σχεδόν μηδενικών ποσοστών εκείνη την εποχή. Ο ίδιος μάλιστα σε σχετική εκπομπή στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ θα πει σχετικά το 2002: «Εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος και απέναντι σε σας που ακούτε την εκπομπή. Η εκπομπή Ελληνόραμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος θέλει να σας κοιτάει στα μάτια και να σας μιλάει ειλικρινά. Δεν την ξεκίνησα την εκδήλωση (σ.σ. εκδήλωση για τον Μέγα Αλέξανδρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης). Την ξεκίνησε η “Χρυσή Αυγή”, ξεκαθαρισμένα, και ο αείμνηστος Καψάλης. Αυτοί είναι οι προπομποί, αυτοί ήταν οι μπροστάρηδες. Ακολούθησε ο Δίαυλος Ελλήνων».

Ταυτόχρονα, βέβαια, εκείνα τα χρόνια «φλέρταρε» και με τη ΝΔ. Το αποκάλυψε ο Γιώργος Καρατζαφέρης -ο Βελόπουλος ουδέποτε το διέψευσε- ότι από το 1996 τον παρακαλούσε να μεσολαβήσει στον τότε αρχηγό της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ να τον συμπεριλάβει ως υποψήφιο βουλευτή στην Πέλλα.

Πριν καταλήξει στην ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν υποψήφιος σε τέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις με το ΛΑΟΣ, εξελέγη βουλευτής ενώ διετέλεσε και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. Αυτή ήταν η πολιτική του δραστηριότητα κατά τα χρόνια 2004-2012, όσο και αν ο ίδιος πλέον επιχειρεί να «υποβαθμίσει» στη συνείδηση του κόσμου αυτή την περίοδο. Πριν λίγο καιρό και όντας φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Antenna είπε ότι «πέρασε ένα φεγγάρι από το ΛΑΟΣ» και πως δεν ήταν ποτέ εγγεγραμμένο μέλος. Τώρα, το πως κάποιο χαρακτηρίζει «ένα φεγγάρι» μια περίοδο 8 ετών είναι άλλη ιστορία. Όσον αφορά στο αν ήταν μέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε στη δημοσιότητα την κάρτα μέλους του κ. Βελόπουλου, αποδεικνύοντας πως ήταν μέλος του κόμματος όσο κι αυτός προσπαθεί να απαρνηθεί το παρελθόν του.

Η ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 οδηγεί τον Κυριάκο Βελόπουλο εκτός της συντηρητικής παράταξης. Αποχωρεί γνωρίζοντας πως με Γεωργιάδη, Βορίδη και Σαμαρά στις πρώτες θέσεις ο ίδιος δεν θα είχε καμία τύχη να αναδειχθεί. Βλέποντας ότι σιγά, σιγά κλείνει η εποχή που ο εθνικιστικός χώρος εκφραζόταν μέσω τη Χρυσής Αυγής, ιδρύει την «Ελληνική Λύση» το 2016 και επιχειρεί κατά κάποιο τρόπο να γίνει ο Έλληνας Όρμπαν ή ο Έλληνας Σαλβίνι, ακολουθώντας το παράδειγμα της πρώτης διδάξασας, Μαρί Λεπέν. Εθνικισμός ναι, χωρίς ακρότητες δε. Ταυτόχρονα μας κάνει γνωστή τη μεγάλη του αγάπη για τον Πούτιν και το «ξανθό γένος» που θα σώσει την Ελλάδα από τους εχθρούς της.

Όλα αυτά μέχρι σήμερα, ανάμεσα σε τηλεπωλήσεις για μαντζούνια για τη φαλάκρα, κεραλοιφές του Αγίου Όρους και κραυγές για «λαθρο-εισβολείς» και «ισλαμοποίηση της Ελλάδας». Κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές με καθαρά διχαστικό και ρατσιστικό λόγο (ζητά «φράχτη 6 μέτρων με ναρκοπέδιο στον Έβρο» για τους μετανάστες, ίδρυση πολιτοφυλακής στρατιωτικού τύπου, επαναφορά της θανατικής ποινής κ.α. Προσπαθεί να κάνει συμμαχία με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, όμως τα σπάνε και κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές αυτόνομος. Επική είναι η αντιπαράθεσή του με τον Στέφανο Χίο όταν ο τελευταίος καλούσε όλο των «πατριωτικό» κόσμο σε ένωση (εννοούσε όλους τους φασίστες, χουντικούς κ.λπ.), όπως καταγράφεται στο You Tube (https://www.youtube.com/watch?v=N0MWGGOMvaI και https://www.youtube.com/watch?v=3TGTNcMtfDU).

Ο Κυριάκος Βελόπουλος μόνο χαζός δεν είναι. Βλέπει ότι αυτή τη στιγμή παίζει μόνος του μπάλα αξιώσεων στον εθνικιστικό χώρο. Δεν είναι χαζός ώστε να βάλει «συνεταίρους» σε αυτή την προσπάθεια. Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, θα παίξει μπάλα μόνος του… για όσο αντέξει.