Ελπιδοφόρος: Σήμερα η ενθρόνιση – Tweet από Pyatt

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σήμερα θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στον Καθεδρικό Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. τοπική ώρα – 6. μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, σε συνέντευξη τύπου, μία ημέρα πριν την ενθρόνισή του, μίλησε για τους στόχους που έχει θέσει, καθώς η κοινότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αμερική υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατ., αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από Έλληνες.

Ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται σε σημείο καμπής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πλέον θα μπει σε μια νέα πορεία αναγέννησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα της ελληνομάθειας και ελληνογλωσσίας στην ομογένεια ΗΠΑ, είπε ότι οι προσπάθειές του θα είναι, η ελληνική γλώσσα και η ελληνική κουλτούρα να γίνουν ελκυστικές για τους Έλληνες της Αμερικής και δη τους νέους. «Θέλουμε η ελληνική γλώσσα να είναι ελκυστική – όχι υποχρεωτική. Να τη μαθαίνουν οι Έλληνες ομογενείς επειδή το θέλουν όχι επειδή αναγκάζονται», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος, επιπλέον, επανέλαβε ότι θα αναζητήσει τρόπους για την ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη, για την ανάδειξη θεολόγων και κληρικών στις ΗΠΑ.

Τόνισε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ, ως Κωνσταντινουπολίτης ο ίδιος, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με μία λύση win-win για τις δύο πλευρές. Μάλιστα, τόνισε ότι και ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Θέμα τιμής και υπερηφάνειας έθεσε για την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο όπου γκρεμίστηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Και είπε: «Η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου έμεινε ημιτελής για λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε. Αυτό μας εκθέτει στις ΗΠΑ. Πρέπει το έργο να τελειώσει για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητά μου. Θα έχουμε σύντομα καλά νέα. Είναι χρέος της ελληνικής ομογένειας για να στείλει ισχυρό μήνυμα κατά της μισαλλοδοξίας και της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ναός του Αγίου Νικολάου έχει μείνει ημιτελής λόγω κακοδιαχείρισης των χρημάτων που έχουν προέλθει από δωρεές.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Νέα Υόρκη

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος  θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή που θα λάβει χώρα στον Ναό της Αγίας Τριάδος.

Τζέφρι Πάιατ για την ενθρόνιση Ελπιδοφόρου:
Ιστορική ημέρα για Ελλάδα και ΗΠΑ

Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την ισχυρή σχέση των λαών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ σε ανάρτησή του στο Twitter.