Συνέδριο Ναυλομεσιτών : Το μέλλον της ναυτιλίας των Ελλήνων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 6 λεπτά

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελληνική ναυτιλία στο άμεσο μέλλον, η εξωστρέφεια και η δημιουργία νέων σύγχρονων μορφών συλλογικότητας, όπως επίσης και η δημιουργία στρατηγικών συζητήθηκαν στο διεθνές συνέδριο του Σωματείου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.

Τον κύκλο των τοποθετήσεων άνοιξε ο Πρόεδρος του Propeller Club κ. Γιώργος Ξηραδάκης ο οποίος έθεσε και το θέμα της συζήτησης με αφορμή την πρόσφατης έρευνα του Νορβηγικού Νηογνώμονα DNV-GL βάσει της οποίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κρατών παγκοσμίως και στην δεύτερη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων με βάσει την πλοιοκτησία με πρώτη την Σιγκαπούρη.

Πάνος Λασκαρίδης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων κ. Πάνος Λασκαρίδης ο οποίος υπογράμμισε πως η εκπροσώπηση της ελληνικής πλοιοκτησίας στα διεθνή φόρα είναι εξαιρετική, κυρίως, λόγω της σημαντικής γνώσης των Ελλήνων σε θέματα λειτουργικής διαχείρισης των πλοίων.

Ωστόσο, επεσήμανε, ότι η προσέγγιση των Ελλήνων απέναντι στη ναυτιλία παραμένει διαφορετική από αυτό που αντιλαμβάνονται ως ναυτιλία τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου, τα οποία εστιάζουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως η παροχή υπηρεσιών, οι λιμενικές υποδομές και η ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

Ο κ. Λασκαρίδης ανέφερε επίσης ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ναυτιλία των Ελλήνων ακολουθούσε μια αμυντική τακτική. Αφήναμε, είπε, τους πάντες να έχουν άποψη και να τοποθετούνται σε όλα τα θέματα. Αυτοί δρούσαν και εμείς αντιδρούσαμε λες και είχαμε κάτι να κρύψουμε.

Έπρεπε να βγούμε μπροστά. Να τοποθετηθούμε. Να πάρουμε θέση και να δράσουμε. Αν δεν το κάναμε εμείς με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, ποιος θα το έκανε ; Δεν μπορούν κράτη που δεν έχουν καράβια να έχουν άποψη, να την διατυπώνουν και να την προωθούν και εμείς να ακολουθούμε.

Για πρώτη φορά τοποθετηθήκαμε πρόσφατα καταθέτοντας τις προτάσεις μας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για τα αποθειωμένα καύσιμα. Δεν λέω πως η πρόταση που παρουσιάσαμε είναι τεχνικά ολοκληρωμένη, αλλά είναι μια πρόταση που μας έβγαλε από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας. Για πρώτη φορά εμείς πρώτοι προκαλέσαμε την συζήτηση και αυτό ήταν κάτι που ξάφνιασε πολλούς.

Επίσης, είπε, δεν κατανοώ γιατί συνεχίζουμε να συζητάμε για πλοία παλαιάς τεχνολογίας. Αν δούμε τον παγκόσμιο στόλο βλέπουμε πως τα πλοία των Ελλήνων έχουν έναν αισθητά βελτιωμένο μέσο όρο ηλικίας σε σχέση με τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο. Αυτό σημαίνει πως έχουμε έναν πολύ σύγχρονο εμπορικό στόλο, εμείς όμως συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τα πλοία μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν θέλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να προωθήσουμε την ατζέντα μας πρέπει πέραν όλων των άλλων να βάλουμε και το χέρι στην τσέπη.

«Έχω βαρεθεί», είπε, «να ακούω παντού και εδώ και στην Ευρώπη πως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι ένα φτωχό σωματείο με πολύ πλούσια μέλη. Το ετήσιο budget της Ένωσης είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρόμοιο είναι και το budget της ECSA.

Την ίδια ώρα έχουμε απέναντι μας περιβαλλοντικά σωματεία με ετήσια budget της τάξεως των 100 και των 150 εκατ. ευρώ ! Άρα τι να συζητήσουμε με αυτά τα δεδομένα ;  Πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αν θέλουμε ναυτιλιακό lobbying».

«Ποιο είναι το καλύτερο νησί στην Ελλάδα, μετά τις Οινούσσες ;»

Δρ. Γιώργος Πατέρας

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δρ. Γιώργος Πατέρας αναφερόμενος στην έρευνα του DNVGL που έθιξε ο Γιώργος Ξηραδάκης ανέφερε ότι συνήθως σε αυτές τις έρευνες καλύτερος βγαίνει αυτός που πληρώνει.

«Και εγώ», είπε, «αν πληρώσω μια έρευνα για το ποιο είναι το καλύτερο νησί στην Ελλάδα, η έρευνα θα μου βγάλει πως είναι οι Οινούσσες ή καλύτερα για να είναι δίκαιη η έρευνα θα μου βγάλει το ποιο είναι το καλύτερο νησί στην Ελλάδα μετά τις Οινούσσες».

Δεν λέω πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να μας απασχολήσουν αλλά αναρωτιέμαι όταν το ένα στα πέντε πλοία παγκοσμίως είναι Ελληνικό και όταν τη ναυτιλιακή βιομηχανία διεθνώς την κινούν τα πλοία πως γίνεται εμείς να εμφανιζόμαστε στην 11η θέση ;

Επίσης, συμφώνησε με τον κ. Λασκαρίδη πως θα πρέπει να γίνει πιο ισχυρή η φωνή του Ελληνικού εφοπλισμού σε διεθνές επίπεδο.

Η πρωτοκαθεδρία των Ελλήνων στις θάλασσες του κόσμου, είπε, είναι δεδομένη και αν υπάρχουν – που υπάρχουν – νέες προκλήσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία, εμείς πρέπει να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Γιατί μόνο έτσι θα μακροημερεύσει αυτό που λέμε «ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα».

Γιάννης Πλατσιδάκης

Στο ζήτημα της ελληνικής πρωτοκαθεδρίας στα διεθνή όργανα της πλοιοκτησίας αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, πρώην Πρόεδρος της Intercargo, ο οποίος σημείωσε ότι «οι πρόεδροι έρχονται και παρέρχονται», τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οικονομικά και να στελεχωθούν όσο το δυνατόν αρτιότερα οι γραμματείες των Ενώσεων, οι οποίες και χαράσσουν στην πραγματικότητα τη στρατηγική των φορέων, σε συνεργασία βέβαια με τις αντιπροσωπίες των Κρατών- μελών. Κατά την γνώμη του κ. Πλατσιδάκη το Ελληνικό κράτος οφείλει να εκπροσωπείται συστηματικά και από αξιόλογα στελέχη στα διάφορα διεθνή fora.

Μιχάλης Σακέλλης

Ο Πρόεδρος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Σακέλλης,  στην διάρκεια της παρέμβασης του αναφέρθηκε στο ότι το πλοίο δεν είναι μονάχα μεταφορικό μέσο αλλά και υποδομή, θέλοντας να σημειώσει με αυτόν τον τρόπο πως σε αντίθεση με τις υπόλοιπες βιομηχανίες που αφορούν τις μεταφορές, η ναυτιλία απαιτεί τους λιγότερους οικονομικούς πόρους από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε.

Επίσης ανέφερε τη σημασία της ελληνικής ακτοπλοΐας για τη χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει το 18% της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς και ότι το 50% της απασχόλησης των νησιωτών εξαρτάται άμεσα από την ακτοπλοΐα.

Τάσος Παπαγιαννόπουλος

Ο κ. Τάσος Παπαγιαννόπουλος, πρώην της BIMCO, στην διάρκεια της παρέμβασης του επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης σεμνότητας και διακριτικότητας και την αποφυγή υιοθέτησης υψηλών τόνων από τον κλάδο, προκειμένου να αποφευχθεί η αλαζονεία, και κατά συνέπεια να αποφευχθούν ιστορικά λάθη άλλων βιομηχανιών, που οδηγούν μαθηματικά στην καταστροφή.

«Ο συσχετισμός δυνάμεων», είπε, «δεν είναι ίδιος στην Ε.Ε. και τον IMO, καθώς ο δεύτερος αποτελεί ετερόκλητη συνάντηση χωρών, πολλές από τις οποίες δεν διαθέτουν γνώση ή συμφέροντα στη ναυτιλία, διαθέτουν, όμως, ισάξια ψήφο με τις παραδοσιακές ναυτιλιακές δυνάμεις, οι οποίες και τελικά επωμίζονται το βάρος των αποφάσεων.

Εξάλλου ο κ. Π. Λασκαρίδης και ο Δρ. Γ. Πατέρας, συμφώνησαν ότι η  ναυτιλιακή συστάδα στην Ελλάδα είναι υπό ανάπτυξη και χρειάζεται υποστήριξη για να ευδοκιμήσει.

Ειδικότερα ο κ. Πατέρας ανέφερε πω παρότι το ναυτιλιακό cluster «Maritime Hellas» έχει σήμερα περισσότερα από 190 μέλη, αυτά είναι διασκορπισμένα σε μικρό-clusters, με αποτέλεσμα να κατακερματίζεται η συνολική ισχύς και κατά συνέπεια η διαπραγματευτική δύναμη του κλάδου.

Επίσης ο κ. Πατέρας ανέφερε ότι η ναυτοσύνη των Ελλήνων ναυτικών, η τήρηση χαμηλών τόνων από πλευράς ελληνικής πλοιοκτησίας αναφορικά με τις επιχειρηματικές συμφωνίες, η έλλειψη κρατικής παρέμβασης στη ναυτιλιακή δραστηριότητα, καθώς και η πολύ καλή γνώση των πλοίων από τους καραβοκύρηδες ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίτευξη του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος.

Εξάλλου, το περιβάλλον θα παίξει στο μέλλον έναν ακόμη σημαντικότερο ρόλο, τόσο στις ζωές των πολιτών, όσο και στις νομοθεσίες που διέπουν τις βιομηχανίες, καθώς το Ballast ήταν μόνο η αρχή, όπως ανέφερε ο κ. Πλατσιδάκης, επισημαίνοντας πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις για νέες νομοθεσίες, οι οποίες αφορούν το θόρυβο των πλοίων, ο οποίος και επηρεάζει την «ψυχική ηρεμία των ψαριών».