Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες και την Συνθήκη της Λωζάνης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θέμα παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα, καθώς και ταυτόχρονη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτουν οι Τούρκοι, ως έμμεση απάντηση στις ΗΠΑ οι οποίες νωρίτερα σήμερα κάλεσαν την Τουρκία να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Η Τουρκία δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Χαμί Ακσόι δεν απάντησε απολύτως τίποτε στις αιτιάσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, και κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν απαγορευθεί από τις ελληνικές αρχές και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για νηπιαγωγεία και σχολεία όλων των βαθμίδων για τη μειονότητα, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας στην παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών και ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ. «Αυτή η εξέλιξη επιδεινώνει περαιτέρω το αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας στην παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Το γεγονός ότι αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα κράτος της ΕΕ είναι πηγή επιπλέον ανησυχίας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Καλούμε», συνέχισε, «διεθνείς οργανισμούς και τους θεσμούς της ΕΕ να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να κάνουν αμερόληπτες έρευνες για τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δίκαια συμφέρονται και απαιτήσεις της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι όποια βελτίωση στα δικαιώματα της μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις μας», κατέληξε ο κ. Ακσόι.