Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Η Ενθρόνιση της Μεγαλοπρέπειας και της Σεμνότητας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων Ορθοδόξων εκκλησιών, της ελληνικής και αμερικάνικης κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι η λαμπρή ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για τη σύσφιξη των σχέσεων της Μητέρας Εκκλησίας με την Εκκλησία της Αμερικής.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος απόλαυσε μνημειώδη υποδοχή στους 74 δρόμους όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας, με άγημα ευζώνων από την προεδρική φρουρά να τον αναμένει, ενώ αγόρια και κορίτσια πετούσαν ροδοπέταλα στο διάβα του.

Στην υποδοχή ήταν ο έχων το γενικό πρόσταγμα της ενθρόνισης Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος ο οποίος του φόρεσε τον πορφυρό μανδύα παραδίδοντάς του την ποιμαντορική ράβδο.

Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας

“Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι. Στο διάβα των δεκαετιών, παρατήρησα την ανάπτυξη της Εκκλησίας εδώ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τους δρόμους που άνοιξε.

Είμαι, λοιπόν, εδώ –ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας– για να σας ακούσω, για να διαλεχθώ μαζί σας και για να εργαστώ μαζί σας. Η προσευχή μου είναι να στέκομαι μπροστά σας και δίπλα σας, να ηγούμαι με το παράδειγμα και τις παραινέσεις μου και να σας διακονώ με πνεύμα θυσίας», σημείωσε ο νέος αρχιεπίσκοπος ο οποίος διαβεβαίωσε πως στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η αποπεράτωση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείον Μηδέν.

Για τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης είπε ότι αποτελεί την «καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή. «Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών. Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας –η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας– τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας».

Συγκίνησε ο  λόγος του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου

Συγκλονιστικός ήταν ο λόγος του Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνου, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο οποίος απευθύνθηκε προς το νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο σε πρώτο πρόσωπο. Τον στόλισε με αρετές, τονίζοντας πως φέρει ελπίδα στην καρδιά της Νέας Υόρκης

«Η επιλογή του ονόματός σου γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ήταν τυχαία. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής, Ελπιδοφόρος και ως κληρικός, Ελπιδοφόρος ως υπογραμματέας και αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Ελπιδοφόρος ως ακαδημαϊκός, Ελπιδοφόρος ως Ηγούμενος και Σχολάρχης της Χάλκης, Ελπιδοφόρος και ως Ποιμενάρχης της Προύσας. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ, στο κοινώς θεωρούμενο κέντρο του κόσμου, φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα.
Έρχεσαι σε μία χώρα που δικαίως αποτελεί θεματοφύλακα του σύγχρονου πολιτισμού», είπε ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος, που πρόσφερε στο νέο Αρχιεπίσκοπο πατριαρχική ράβδο, δώρο του κ. Βαρθολομαίου, με την προτροπή να τη χρησιμοποιεί «μόνον ως βακτηρία και επιστηριγμός του υπέροχου ποιμνίου σου»

“Μια ΕΚΚΛΗΣΙΑ οικουμενική που πορεύεται μετά λόγου κι όχι μετά φόβου”, είπε. Αναφερόμενος στο πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τόνισε ότι “η Ορθοδοξία είναι θρησκεία αγάπης κι όχι εκφοβισμού! Ο λόγος του εστιάστηκε στην ανάδειξη της Οικουμενικής Ορθοδοξίας! «Άξιος  διότι αναλαμβάνεις το Θρόνο του Μαρτυρίου,  Άξιος, διότι απολαμβάνεις την αγάπη του Πατριάρχου, Άξιος διότι απόλαυσες των ψήφων όλων των ιεραρχών που σε επέλεξαν για το θώκο. «Εξ ονόματος του Πατριάρχου, σου εχγειρίζω την Πατριαρχική ράβδο μόνον ως βακτηρία και επιστηριγμός του υπέροχου ποιμνίου σου»

Τον χαιρετισμό του Τραμπ μετέφερε ο αμερικανός υπουργός Υγείας

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ – Ορθόδοξος της Αντιοχειανής Εκκλησίας – έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, στην προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των φυλετικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για το ρόλο του μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ο κ. Αζάρ μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου Τραμπ και του αντιπροέδρου Πενς στο νέο Αρχιεπίσκοπο και στους Έλληνες Ορθοδόξους των ΗΠΑ, επισήμανε την σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών παγκοσμίως και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Παρουσία Κατρούγκαλου η ενθρόνιση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοσμική πλευρά της ενθρόνισης συνεχίστηκε με γεύμα στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου παρευρέθηκαν πάνω απο 1500 άτομα. Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μίλησε για την συμπόρευση της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό μέσα στους αιώνες, ενώ έδωσε ευχή στο νέο αρχιεπίσκοπο να σταθεί δυνατός στο νέο του θώκο.

Πολλοί ήταν οι ομιλητές στην εκδήλωση προς τιμήν του  Αρχιεπισκόπου , όπου εκπροσωπήθηκαν και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, παρευρέθηκαν οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Έλληνες διπλωμάτες, οι περιφερειάρχες Κώστας Τζιτζικώστας, Γιώργος Πατούλης, Ρένα Δούρου και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων με κορυφαίο τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Πέτρο Γαλάτουλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι μητροπολίτες της Αμερικής αλλά και μητροπολίτες από την Ελλάδα  παραβρέθηκαν  στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, την οποία συντόνισε στα παρασκήνια ο πατριαρχικός εκπρόσωπος π. ‘Αλεξ Καρλούτσος με τη βοήθεια του Μάρκ Αρεϊ.

Ήταν μια ενθρόνιση που είχε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια αλλά και μια διαφορετική σεμνότητα, μια ενθρόνιση που έκλεισε με τον ύμνο της Ορθοδοξίας : Τη Υπερμάχω Στρατηγώ! ‘ Αξιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής!