Κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη καλούνται ξανά σήμερα στις κάλπες, για να αναδείξουν τον δήμαρχο της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικράτησε την 31η Μαρτίου επί του υποψήφιου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων.

Όμως την 6η Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το κόμμα του προέδρου Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.

Ο Ιμάμογλου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο έπειτα από 18 ημέρες.

Το AKP του Ερντογάν, που έχει σχηματίσει συμμαχία με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), παραμένει κυρίαρχο στην εθνική πολιτική σκηνή και κέρδισε στους περισσότερους δήμους στις τοπικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες. Υπέστη όμως βαριές ήττες στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, που τελούσαν υπό τον έλεγχο του συντηρητικού κόμματος επί 25 χρόνια.

Η Κωνσταντινούπολη, αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας. Εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, είναι επίσης η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων με 10,5 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν δικαίωμα ψήφου.