Μονόδρομος η παραίτηση Μοροπούλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Έχουν περάσει αρκετές ώρες από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα Τώνια Μοροπούλου, λάμβανε παράνομα επί μια επταετία (2010-2017) τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της ως άγαμη κόρη. Το βράδυ της Κυριακής, η κυρία Μοροπούλου παραιτήθηκε…

Ολόκληρη η επιστολή της παραίτησης προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη

«Η απόφασή μου να κατέβω ως υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου προήλθε από τη διάθεσή μου να προσφέρω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου στον τόπο μου και ιδιαίτερα στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.

Λόγω της προσωπικής διαδρομής μου -και όσων αυτή σηματοδοτεί- δέχομαι τις τελευταίες δύο ημέρες πόλεμο από την παράταξη που βρίσκεται στην εξουσία και όργανά της. Αμέσως και δημόσια δήλωσα στους συμπολίτες μου ότι δεν έκανα καμία παράνομη ενέργεια. Και εξέθεσα τα πραγματικά περιστατικά γύρω από την υπόθεση της σύνταξης του αποβιώσαντος πατρός μου Ιωάννη Μορόπουλου, για την οποία άλλωστε είμαι σε διαδικασία άμεσης και έννομης διευθέτησης με το Δημόσιο.

Η λάσπη ωστόσο εναντίον μου συνεχίζεται. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να χρησιμοποιήσει αυτή την υπόθεση για να βλάψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πορεία του προς τις εθνικές εκλογές. Για αυτό ενημέρωσα τη Νέα Δημοκρατία ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Δεν δέχομαι καμία σκιά στη διαδρομή μου, ούτε δέχομαι να γίνω αφορμή αποπροσανατολισμού της πολιτικής ζωής από τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και υποβάθμισής της με πόλεμο λάσπης σε όποιον δεν μπορούν να μειώσουν αλλιώς. Η προσπάθεια σπίλωσης τόσο του ονόματος της οικογένειάς μου, όσο και του έργου μου, αποτελεί αήθη τακτική εκ μέρους αυτών που ενορχήστρωσαν την εναντίον μου επίθεση.

Θα εξακολουθήσω να προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας και την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Δωδεκάνησα.

Ευχαριστώ όλους όσους πιστεύουν σε εμένα και υποστήριξαν μέχρι σήμερα την υποψηφιότητά μου”.

Γιατί δεν ευσταθούσε το επιχείρημα “δεν ήξερα”

Νωρίτερα, με επιστολή της στην εφημερίδα επιβεβαίωσε το δημοσίευμα για την παράνομη είσπραξη της σύνταξης και ταυτόχρονα έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως ο ασφαλιστικός της φορέας δεν την είχε ενημερώσει σχετικά και πως είχε άγνοια του νόμου. Αυτό, όμως, το επιχείρημα δεν είναι δυνατό να σταθεί και θα εξηγήσουμε το γιατί:

Ο νόμος 3833/2010 που αποτελούσε μέρος εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου είχε θεσπίσει σειρά αλλαγών στις συντάξεις που λάμβαναν έως τότε άγαμες θυγατέρες ειδικών κατηγοριών, κυρίως στρατιωτικών. Εδώ να αναφέρουμε ότι πατέρας της κ. Μοροπούλου ανήκε στην ευρύτερη κατηγορία των ένστολων καθώς ήταν χωροφύλακας.

Εκείνη την περίοδο, η χώρα μας ήταν ήδη υπόλογη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν είχε προβλέψει κάτι ανάλογο και για τους άγαμους γιους. Είχαν γίνει μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά, που κλιμακώνονταν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ καταργήθηκε για περιπτώσεις που η ωφελούμενη είχε ετήσιο ατομικό εισόδημα πάνω από 22.500 ευρώ, όπως ισχύει στην περίπτωση της Τώνιας Μοροπούλου. Αυτό και μόνο το στοιχείο ακυρώνει το επιχείρημα της υποψήφιας βουλευτού της Ν.Δ., ότι δεν γνώριζε γιατί δεν την ενημέρωσε ο ασφαλιστικός φορέας παροχής της σύνταξης άγαμης θυγατέρας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η κ. Μοροπούλου είχε διατελέσει και συνδικαλιστικό στέλεχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του φορέα των περίπου 100.000 μηχανικών της χώρας. Από το 2017 είχε εκλεγεί πρόεδρος της Αντιπροσωπείας, της λεγόμενης «βουλής των μηχανικών», ενώ υπήρξε ώς το 2007 και κατά την περίοδο 2014-2017 μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ. Ήταν μάλιστα εποχές που έγιναν μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό των μηχανικών και υπήρχαν κινητοποιήσεις. Συνεπώς, το επιχείρημα «δεν γνώριζα το νόμο» ήταν μάλλον έωλο στην περίπτωσή της.