Είδες η ΔΕΗ; – Εξώδικα σε 900.000 καταναλωτές για να εισπράξει παλιές οφειλές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο… παρά πέντε της κατάρρευσης, η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε είσπραξη οφειλών, καθώς προσλαμβάνει 40 άτομα -μέχρι και δικηγόρους- για να «τρέξουν» τις εισπράξεις οφειλών, με εξώδικα σε σχεδόν 900.000 καταναλωτές που χρωστούν στην επιχείρηση 1 δισ. ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης, έτσι θα μπορέσει η επιχείρηση να πάρει όσα περισσότερα χρήματα είναι δυνατόν από τις οφειλές που έχουν προς αυτήν.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εισπράξει ακόμη και δύσκολες οφειλές, από σπίτια, επιχειρήσεις εξοχικά που σταμάτησαν να ηλεκτροδοτούνται, πελάτες που άλλαξαν πάροχο, πελάτες που έχουν αλλάξει ΑΦΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από ους 900.000 καταναλωτές, ένα μέρος -περίπου 65.000 έως 70.000- χρωστούν άνω των 3.000 ευρώ, φθάνοντας συνολικά τα 700 εκατ.

Το πλάνο της διοίκησης, αποκαλύφθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τη χορήγηση δανείου από την Παρευξείνια Τράπεζα. Η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία, αναθέτοντας σε τρεις εργολάβους, έναν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έναν για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και έναν για τα νησιά, προκειμένου να αναλάβει την είσπραξη των οφειλόμενων, εξασφαλίζοντας ένα μικρό ποσοστό από την είσπραξη.

«Εξώδικα σε όλους» λέει η ΔΕΗ!

«Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτοντας ότι το όφελος για την εταιρεία θα είναι διπλό, αφενός θα εισπραχθούν κάποια ποσά και αφετέρου θα γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου. Εάν μάλιστα η εταιρεία αποδείξει ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή τους, συμψηφίζοντας το φόρο εισοδήματος που έχει ήδη καταβληθεί.

Σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη η εκκαθάριση των οφειλών από τους τελικούς πελάτες αναμένεται να βοηθήσει και τη διαδικασία της τιτλοποίησης των οφειλών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και από την οποία η ΔΕΗ προσβλέπει στην είσπραξη ενός ποσού της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι.