Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός – Τι υπουργικό σχήμα επιδιώκει

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το στίγμα του υπουργικού συμβουλίου που θέλει να σχηματίσει έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Κρήτης, καθώς αποκάλυψε αρκετά στοιχεία του  κυβερνητικού πλάνου που θέλει να εφαρμόσει.

Επιδίωξή του είναι ένα σχήμα αποτελεσματικό, ομοιογενές χωρίς αναπληρωτές υπουργούς παρά μόνο υπουργούς και υφυπουργούς με κέντρο βάρους το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο θα επιβλέπει το μεταρρυθμιστικό έργο και θα παρακολουθεί στενά τα υπουργεία.  Δεν εστιάζει την προσοχή του σε ποσοτικά κριτήρια, αλλά σε ποιοτικά, αφού όπως είπε: «Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των υπουργών, είναι η ποιότητα των υπουργών». “Η γεωγραφική εκπροσώπηση” του υπουργικού συμβουλίου δεν αποτελεί κατ΄ανάγκην  προτεραιότητά του, προκειμένου να τακτοποιηθούν συγκεκριμένα στελέχη, αφού  όπως  επεσήμανε«Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι την επόμενη ημέρα μπορεί να κάνουν τη δουλειά. Άρα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

Η δυναμική νίκης που καταγράφει η ΝΔ δίνει και το έναυσμα στα γραφεία της Πειραιώς να συζητιόνται ονόματα που θα συνθέσουν τον κατάλογο των υπουργικών θώκων. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιήσει πρόσωπα από το υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, αλλά και προσωπικότητες εκτός ΝΔ, π.χ τεχνοκράτες.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του θα είναι οι επενδύσεις και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτεί χρονοκαθυστερήσεις στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου  με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις  και “μπλοκαρίσματα” σε επίπεδο υπογραφών και συνεννοήσεων από υπουργείο σε υπουργείο.

Σκοπός του προέδρου της ΝΔ είναι να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.  Όπως έχει ο ίδιος δηλώσει «χρέος μας είναι να βάλουμε την οικονομία σε νέα αναπτυξιακή τροχιά και αυτό θα γίνει μόνο αν προτάξουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και τη στήριξη της ποιοτικής εργασίας».

Πάντως, ο  Πρόεδρος της ΝΔ  αποκάλυψε επίσης ότι  στο συρτάρι υπάρχουν έτοιμα νομοσχέδια και το κυβερνητικό έργο του πρώτου έτους να είναι απολύτως προδιαγεγραμμένο. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η κατάργηση του ασύλου. Οι καταλήψεις, έχει πει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα φύγουν την επόμενη κιόλας ημέρα» και εγγυάται καλά δημόσια πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά, που «δεν θα είναι άνδρα κουκουλοφόρων και διακινητών ναρκωτικών» και θα ετοιμάσουν πραγματικά μια νέα γενιά φοιτητών για τις προκλήσεις μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.

Πρόθεσή του είναι και η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και των αδειών σε τρομοκράτες, δίνοντας βαρύτητα στην ασφάλεια των πολιτών και της δικαιοσύνης.

Μέγιστη σημασία δίνει και στην υιοθέτηση ενός νέου φορολογικού πλαισίου, μέσα στο οποίο θα περιέχεται  η μείωση των φορολογικών συντελεστών, του φορολογικού κόστους της εργασίας και του ύψους των εισφορών. Η φορολογική πολιτική θα εφαρμοστεί δίνοντας ανάσα σε φρορολογούμενους  μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%.