ΟΛΠ: Αλματώδης η ανάπτυξή του – Η προστιθέμενη αξία του αναλογεί σε 0,4% του ΑΕΠ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Συνολικά, η οικονομική προστιθέμενη αξία της ΟΛΠ Α.Ε. αναλογεί σε 0,4% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας 2018 που παρουσιάστηκε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Ο κ. Πιτσιόρλας  χαρακτήρισε «στοίχημα» την ανάπτυξη της ΝΕΖ ενώ τόνισε ότι τρία χρόνια μετά και παρά την αλματώδη ανάπτυξη του λιμανιού, η τιμή της μετοχής του ΟΛΠ δεν έχει φθάσει ακόμα την τιμή πώλησης.

Μάλιστα σημείωσε πως η «παραχώρηση» έγινε με όρους πάρα πολύ αξιοπρεπείς και για τις δύο πλευρές για να τονίσει πως η επιλογή της κυβέρνησης δικαιώνεται από την πορεία του λιμανιού που παίρνει διαστάσεις που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πορεία του ΟΛΠ θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή της πόλης του Πειραιά επισημαίνοντας ότι η σημερινή ανάπτυξη του λιμανιού δημιουργεί εντελώς νέα προβλήματα για τα οποία η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να δείξει μία ιδιαίτερη ευαισθησία ούτως ώστε η κοινωνία να αγκαλιάσει την ανάπτυξη του λιμανιού και να μην τη θεωρεί κίνδυνο. Στο σημείο αυτό ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στη σημασία της συνεργασίας του λιμένα με τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Captain Fu Chengqiu

Από την πλευρά του ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Captain Fu Chengqiu μεταξύ άλλων ανέφερε ότι : “Η ΟΛΠ Α.Ε. αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι σε κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και μέσα από τη λειτουργία της και τις επιχειρηματικές της αποφάσεις σέβεται, προστατεύει και προωθεί το θεσμό της Εταιρικής Υπευθυνότητας”.

Μάλιστα σημείωσε ότι από το 1930 ο ΟΛΠ παρουσιάζει σήμερα τα πιο σημαντικά αποτελέσματα στην ιστορία του ενώ ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους να καταβάλλουν κοινή προσπάθεια για τις επίτευξη των στόχων της εταιρείας για αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών.

Ανέφερε δε ότι η εταιρεία αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι σε κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και μέσα από τη λειτουργία της και τις επιχειρηματικές της αποφάσεις σέβεται, προστατεύει και προωθεί το θεσμό της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες ενώ ανέφερε ότι μέσω αυτή της έκθεσης ο ΟΛΠ γίνεται πιο διαφανής απέναντι στην κοινωνία. Θέλουμε να κάνουμε το λιμάνι Πειραιά μία γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας δήλωσε ο Captain Fu Chengqiu

Τα στοιχεία της Έκθεσης

Η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΟΛΠ Α.Ε. αποτυπώνει με λεπτομέρειες όλες τις υπεύθυνες δράσεις και πολιτικές που εφαρμόζει η Εταιρεία καθώς και τη θετική επίδρασή τους στην ευρύτερη κοινωνία, στο περιβάλλον και στην τοπική και εθνική οικονομία, υιοθετώντας τα πιο σύγχρονα και αυστηρά πρότυπα διαφάνειας στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εταιρική Υπευθυνότητα.

Για το 2018, το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ΟΛΠ Α.Ε. εκτιμάται, βάσει στοιχείων της εταιρείας, διεθνών μοντέλων και στατιστικών πηγών, ως εξής:

  • Συνολικά, η οικονομική προστιθέμενη αξία της ΟΛΠ Α.Ε. αναλογεί σε 0,4% του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν € 18,3 εκατ. σε φόρους και € 14,3 εκατ. σε ασφαλιστικές εισφορές.
  • € 49 εκατ. δαπανήθηκαν συνολικά σε 1.272 τοπικούς και εθνικούς προμηθευτές.
  • € 426 χιλ. επενδύθηκαν σε ενέργειες Εταιρικής Υπευθυνότητας.
  • Η λειτουργία της ΟΛΠ Α.Ε. έχει δημιουργήσει 1016 άμεσες θέσεις εργασίας, 1903 έμμεσες θέσεις εργασίας και 1190 επαγόμενες θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα πάνω από € 4,2 εκατ. επενδύθηκαν για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
  • € 1.800.000 επενδύθηκαν σε υπηρεσίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και μείωση κατά 11% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού Συστήματος, που αντιστοιχεί σε μείωση 600tn CO2.

Το ΣΕΜΠΟ

Ο αναπληρωτής Δημοσίων Σχέσεων και εκπρόσωπος Επενδυτών του Οργανισμού Νεκτάριος Δεμενόπουλος , που παρουσίασε και τα στοιχεία της Έκθεσης, τόνισε ότι το 2018 ο αριθμός διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι άγγιξε τα 5 εκατ. TEU που είχε ως αποτέλεσμα των λιμάνι του Πειραιά να καταστεί στη δεύτερη θέση της Μεσογείου.

Σημείωσε δε ότι ο τζίρος της εταιρείας το 2018 από τα 110 εκατ.ευρώ ανήλθε στα 130 εκατ.ευρώ ενώ η μετοχή του ΟΛΠ παρουσίασε αύξηση 50% στο χρηματιστήριο Αθηνών. Ο κ. Δεμενόπουλος επίσης ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του λιμανιού ενώ προτεραιότητα παραμένει η συνεχής η εκπαίδευση του προσωπικού και η φροντίδα για το αλλά και η ανάπτυξη του λιμανιού να συνδεθεί παράλληλα με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Στην εκδήλωση της παρουσίασης της έκθεσης παρέμβαση έκανε και ο κ. Ι. Δελατόλας, Key Account Manager της Διεύθυνσης Εισηγμένων Τίτλων του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και οκ. Ν. Αυλώνας, Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) & Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης. Τέλος χαιρετισμό του Δημάρχου Πειραιά κ. Γ. Μώραλη μετέφερε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου κ Α. Γλύκα-Χαρβαλάκου στον οποίο μεταξύ άλλων υπήρξαν αναφορές και στο master plan του ΟΛΠ και τις επιλογές έργων που υποστήριξε η Δημοτική Αρχή.