“Υπομονή τέλος” για τις τράπεζες: Πωλούν τα “κόκκινα” δάνεια ξενοδοχείων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Περί τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε ξενοδοχειακές μονάδες, ωστόσο η υπομονή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εξαντλήθηκε αφού οι λήπτες δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Έτσι, οι τράπεζες πλέον προχωρούν στην πώληση των “κόκκινων” δανείων: Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Eurobank έβαλε πωλητήριο στα δάνεια του ξενοδοχειακού Ομίλου Κυπριώτη, με πηγές της τράπεζας να αναφέρουν ότι σκοπός της είναι η πώληση της δικής της συμμετοχής ανεξάρτητα, όπως είχε γίνει με τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και την Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση.

Μόνο ο Όμιλος Κυπριώτη βαρύνεται με 100 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας στην κατοχή του πέντε ξενοδοχεία, δύο πέντε αστέρων -το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites- και τρία τεσσάρων αστέρων -το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort-, με συνολικά 1.483 δωμάτια.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή, Πειραιώς και Eurobank είχαν καταγγείλει από πέρυσι τα δάνεια, προσφεύγοντας μάλιστα στο Πρωτοδικείο με αίτημα να τεθεί σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση και να εκπλειστηριαστούν τα ξενοδοχεία, αίτημα που ωστόσο δεν “πέρασε”.

Εκτός από τον Όμιλο Κυπριώτη, στο στόχαστρο των τραπεζών που έχουν δώσει “δανεικά κι αγύριστα”, βρίσκεται η Ανώνυμη Τουριστική Εταιρεία Ήλιος Α.Ε., της οικογενείας Μαντωνανάκη, με χρέη άνω των 350 εκατ. ευρώ. Στόχος των τραπεζών είναι να πουληθούν τα δάνεια και να αξιοποιηθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ελούντα της Κρήτης, προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός του Ομίλου. Πρόκειται για τις τράπεζες Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η οικογένεια Μαντωνανάκη τονίζει από την πλευρά της ότι «η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση του standstill agreement, εξαιτίας εκκρεμοδικίας μεταξύ ΕΤΑΔ και Ομίλου και είναι παράνομη και άνευ νομικών συνεπειών». Όπως επισημαίνει η καταγγελία των δανείων ήρθε παρά τις θετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου στην αντιδικία του ομίλου με την ΕΤΑΔ για το Grand Resort στο Λαγονήσι. Ωστόσο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ποσά που φέρονται να του έχουν καταρχήν επιδικαστεί ως αποζημιώσεις από την ΕΤΑΔ είναι κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει χρηματική καταβολή. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συμψηφιστούν για παράδειγμα είτε με παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου στο Λαγονήσι είτε άλλων ακινήτων τα οποία φιλοξενούν ξενοδοχεία του ομίλου.

Παλαιότερα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είχε επισημάνει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τουριστικού τομέα, τα οποία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανέρχονταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σε ποσοστό 54,3%. Τόνιζε μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%) και ότι το φαινόμενο θα πρέπει να ερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.