Τι γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για Eρντογάν και τη νίκη Ιμάμογλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου  για την δημαρχία  της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνοντας πως η επικράτηση του αντικυβερνητικού υποψηφίου αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τον Ερντογάν.

«Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατάφερε πλήγμα στον Ερντογάν» είναι ο τίτλος τoυ Reuters τονίζοντας πως η νίκη στην Κωνσταντινούπολη «κατέστρεψε την αίσθηση που υπήρχε, ότι είναι αήττητος».

Ανάλογος και ο τίτλος στο Associated Press:«Η νίκη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, χτύπημα Ερντογάν» ενώ σχολιάζει πως πρόκειται για μια εμβληματική νίκη τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Τουρκίας πίεσε όσο περισσότερο μπορούσε για να καταφέρει να νικήσει ο εκλεκτός του κόμματός του και τέως πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά δεν κατάφερε.

Αναλυτές τονίζουν πως δεν αποκλείεται ο Εντογάν να προχωρήσει σε περιορισμό των εξουσιών του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ή και να υπονομεύσει την εξουσία του με άλλους τρόπους πιο έμμεσους.

Το  CNN υπογραμμίζει ότι η «Η ψήφος της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτεί αλλαγή στην κυριαρχία του Ερντογάν» και επισημαίνει πως η νίκη του Ιμάμογλου σηματοδοτεί την αλλαγή, την ελπίδα και ένα νέο ξεκίνημα υπενθυμίζοντας το σλόγκαν του νέου δημάρχου «Όλα θα πάνε καλά».

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι επαναληπτικές εκλογές από ένα σημείο και μετά δεν είχε τόσο πολύ να κάνει με τη δημαρχία όσο με ερώτημα «εάν το βασικό και πιο αδιαμφισβήτητο μέρος των δημοκρατιών διαδικασιών μιας χώρας, δηλαδή η κάλπη, θα επιβίωνε κατά τη θητεία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όχι μόνο επέζησε, αλλά έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα δίνοντας στο Ιμαμόγλου την εξουσία στην οικονομική καρδιά της Τουρκίας».

Η επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για την Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης απασχολεί έντονα και τα ΜΜΕ στη Γερμανία.

«Το σύστημα Ερντογάν κλονίζεται», είναι ο τίτλος σχολίου  στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο νικητής των εκλογών έγραψε ιστορία, αλλά και ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον υπό πρωτοφανή πίεση.

Σε εκτενές κείμενό της η αγγλόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle κάνει λόγο για «μεγάλο χτύπημα» στον Ερντογάν. «Η δεύτερη ήττα στην Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική της πρωτεύουσα, κατάφερε μείζον χτύπημα στον Ερντογάν και στο κόμμα του ΑΚΡ και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες πολιτικές συνέπειες.

Αναλυτές λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, πριν από το 2023», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Για την «αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν» κάνει λόγο σε ανάλυσή της η εφημερίδα Bild και επισημαίνει ότι η τελευταία απόπειρα του Τούρκου Προέδρου εναντίον της δημοκρατίας, με την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου, εξελίχθηκε σε αυτογκόλ.

Στο άρθρο περιγράφεται η πορεία του Ερντογάν των τελευταίων ετών, οι διώξεις σε βάρος ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών κ.λπ., ενώ τονίζεται ότι όσο ισχυρότερος γινόταν ο ίδιος, τόσο πιο αδύναμη γινόταν η Τουρκία. «Η οικονομία είναι κατεστραμμένη: οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός αδειάζει το πορτοφόλι των Τούρκων.

Στην εξωτερική πολιτική η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ, επιδεινούμενες διενέξεις με γειτονικές χώρες προκαλούν προβλήματα, ενώ οι σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ.

Ο Ερντογάν είναι για τον διεθνή διπλωματικό χώρο ανεπιθύμητος επισκέπτης», γράφει χαρακτηριστικά η Bild, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν ότι «είναι ακόμη εφικτή μια συντεταγμένη αλλαγή εξουσίας μέσω δημοκρατικών εκλογών».