Τι σημαίνει η νίκη Ιμάμογλου στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Μία νέα αρχή για την Τουρκία”, δήλωσε ο  Εκρέμ Ιμάμογλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επικράτησής του, στις  δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, για να προσθέσει ότι η εκλογή του σημαίνει “ότι ανοίγει μια νέα σελίδα”.

Και φυσικά πρόκειται για μία ήττα για τον Ερντογάν, καθώς ο δικός του υποψήφιος Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν κατάφερε να τερματίσει πρώτος και να χαθεί το στοίχημα της διατήρησης του ελέγχου της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την οποία ελέγχει εδώ και 25 χρόνια.

Δεκάδες οπαδοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ερντογάν,  πολλοί με δάκρυα στα μάτια,  συγκεντρώθηκαν μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπροστά στην έδρα του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη,

Αναλυτές στην Τουρκία μιλούν για μία μεγάλη νίκη των Κούρδων, παρά την έκκληση για ουδετερότητα που

απηύθυνε από την φυλακή ο ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία αγνοήθηκε από τους ψηφοφόρους και στήριξαν  το κόμμα HDP.

Εκτός του HDP, ο Εκρέμ Ιμάμογλου , που προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έλαβε την υποστήριξη και των εθνικιστών του Iyi, συνασπίζοντας γύρω του όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.

Ο δύο φορές νικητής των δημοτικών εκλογών τόνισε ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη και τον κάλεσε «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».

«Κ. πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

Τι σημαίνει η νίκη Ιμάμογλου

«Πρόκειται για μία κολοσσιαία ήττα για τον Γιλντιρίμ, αλλά επίσης για τον Ερντογάν», δήλωσε ο Μπερκ Εσένα, καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent της Αγκυρας. «Το στοίχημά του στράφηκε εναντίον του».

Διότι πέραν της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν ένα τεστ για την δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του με δεδομένη την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. «Οποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει στην Τουρκία» συνήθιζε να λέει ο Ερντογάν, ο οποίος, μαζί με το κόμμα του, είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002.