Απειλητικά “ραβασάκια” της εφορίας σε οφειλέτες για τις 120 δόσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει μέχρι στιγμής στα κρατικά ταμεία με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, στην οποία έχουν ήδη ενταχθεί 150.000 οφειλέτες.

Η ημερομηνία εκπνοής για την ένταξη στη ρύθμιση των χρεών είναι η 30η Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ΑΑΔΕ μέσω γραπτών ειδοποιήσεων ήδη απειλεί με κατασχέσεις και άλλα μέτρα όσους δεν έχουν προχωρήσει στη σχετική αίτηση και συγκεκριμένα τους 1.800.000 φορολογούμενους με χρέη άνω των 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία μέχρι 500 ευρώ αγγίζουν τα 2,2 εκατομμύρια.

Η εισπρακτική υπηρεσία της ΑΑΔΕ ενημερώνει τους οφειλέτες ως εξής:

– Πριν το χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο, με την πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).

– Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμο, μέσω του auto reminder system ο φορολογούμενος λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.

– Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Ωστόσο τονίζεται ότι μπορούν γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων, σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) και του Αρείου Πάγου (432/2017).

Πώς μπορούν να προστατευθούν οι οφειλέτες

Παρά τις κατασχέσεις λογαριασμών, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με συνολικά 16 επιδόματα. Αυτά είναι:

1. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
2. Το κοινωνικό μέρισμα.
3. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.
4. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
5. Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
6. Το επίδομα θέρμανσης.
7. Η διατροφή ανήλικου τέκνου.
8. Τα προνοιακά επιδόματα.
9. Η επιδότηση ενοικίου.
10. Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του Υπ. Οικονομικών.
11. Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
12. Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
13. Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
14. Η κρατική επιχορήγηση.
15. Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.
16. Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως “ακατάσχετο” από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη στις 120 δόσεις είναι το καλύτερο μέσο προστασίας από κατασχέσεις και λοιπές κυρώσεις. Σε ό,τι αφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, εξακολουθεί να ισχύει το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ, ωστόσο στην περίπτωση που οι συνδικαιούχοι είναι δύο, το ακατάσχετο ποσό φτάνει σε 2.500 ευρώ και σε 3.750 ευρώ αν είναι τρείς κ.ο.κ. Όμως πρέπει να δηλώσουν τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο όλοι οι συνδικαιούχοι.