Χαμηλές “πτήσεις” στις ασιατικές αγορές – Τι φοβούνται οι επενδυτές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Φοβούνται να ρισκάρουν οι επενδυτές έπειτα από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, με αποτέλεσμα οι ασιατικές αγορές να καταγράφουν πτώση. Ταυτόχρονα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο, που θα πραγματοποιηθούν στη σύνοδο της G20 αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης στη Σαγκάη έκλεισε με απώλειες 1,82%, όπως και ο δείκτης της Σενζέν ο οποίος σημείωσε πτώση στο 2,12%.

Απώλειες κατέγραψε το Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να σημειώνει πτώση κατά 1,31%, την τελευταία ώρα πριν το κλείσιμο της αγοράς.

Την ίδια ώρα και η Ιαπωνία σημείωσε πτώση, με τον δείκτη Nikkei 225 να καταγράφει απώλειες στο 0,44%, όπως και ο γενικότερος δείκτης Topix ο οποίος βρισκόταν σε ήπια πτώση στο 0,24%.

Η Αυστραλία (ASX 200) ολοκλήρωσε τη συνεδρία με απώλειες στο 0,12%, ενώ στην Κορέα (Kospi) η συνεδρία ολοκληρώθηκε με ήπια πτώση στο 0,15%.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν κρέμονται από μια “κλωστή”, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε χθες στο στόχαστρό του τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας επιβάλλοντας τους κυρώσεις. Από την πλευρά της η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή κλείνει αμετάκλητα την οδό της διπλωματίας με την Ουάσινγκτον.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τραμπ θα νιώθει «άνετα με το όποιο αποτέλεσμα» των συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις συναντήσεις που ξεκινούν την Παρασκευή.