Το χθεσινό τουίτ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν την οποιαδήποτε προστασία στα δεξαμενόπλοια που ταξιδεύουν στα Στενά του Ορμούζ δίχως αποζημίωση, αποτυπώνει με μερικές μόνο λέξεις, την πολιτική που ήδη διαμορφώνεται στις ΗΠΑ εδώ και καιρό στον ενεργειακό τομέα.
Τα τεράστια στρατηγικά αποθέματα σε αργό πετρέλαιο, σε συνδυασμό τόσο με τα νέα κοιτάσματα που εντοπίσθηκαν στη Βόρειο και Νότιο Ντακότα, στο Τέξας και στη Μοντάνα, όσο και σειρά νέων τεχνολογιών εξόρυξης που οδηγούν σε νέα βάθη, έχουν καταστήσει εδώ και καιρό τις ΗΠΑ από θεατή σε ρυθμιστή της παγκόσμιας αγοράς αργού πετρελαίου.
Συνεπώς τα όποια προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, καταγράφονται στην Μέση Ανατολή το μόνο που κάνουν είναι να υποβοηθούν τις ΗΠΑ να αυξάνουν εκ νέου την επιρροή τους στον ενεργειακό τομέα αποκομίζοντας ταυτόχρονα τεράστια οικονομικά οφέλη σε βάρος και της Κίνας, αλλά και άλλων παραδοσιακών αντιπάλων τους.
Show me the money…
Από εδώ και πέρα οι ΗΠΑ θα «θυμούνται» την Μέση Ανατολή μόνο όταν θα πρέπει να κατακλύσουν την αγορά με το αργό πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να «σπάσουν» τις τιμές πώλησης του αργού πετρελαίου του Ιράν.
Τώρα λοιπόν ο Ντόναλντ Τράμπ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του διαύλου των Στενών του Ορμούζ.
Γι’ αυτόν τον λόγο στέλνει μέσω twitter μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει ασφάλεια χωρίς ανταλλάγματα.
Αντίθετα έχει πολλούς και σοβαρούς λόγους να τα βλέπει να βυθίζονται στην ανασφάλεια και θα παρεμβαίνει μόνο όταν κρίνει ότι θέλει να πιέσει το Ιράν ή όταν θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο κράτη που γνωρίζουν πολύ καλά πλέον πως είναι όμηροι του Λευκού Οίκου.
Πολλοί διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος “παίζει με την φωτιά”, μιας και κάθε επιθετική κίνηση του Ιράν το μόνο που καταφέρνει είναι να αυξήσει την παρεμβατική ικανότητα των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για ένα «υπολογισμένο ρίσκο» που συν τον χρόνο θα αποδειχθεί πολλαπλά ωφέλιμο τόσο για την εθνική οικονομία των ΗΠΑ, όσο και για την παγκόσμια κυριαρχία τους πάνω στους ενεργειακούς διαδρόμους.
Οι ΗΠΑ υπέρ των αποθειωμένων καυσίμων ;
Εδώ και αρκετό καιρό στην Ουάσιγκτον αναπτύσσεται ένα ισχυρό λόμπι, στόχος του οποίου είναι να πείσει τους συμβούλους του Προέδρου Τράμπ ότι τα μέτρα που πρότεινε αρχικά ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), για την χρήση των αποθειωμένων καυσίμων πρέπει να υιοθετηθούν από τις ΗΠΑ γιατί ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΙΜΟ να επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας της χρήσης των νέων αποθειωμένων καυσίμων μετά από εισήγηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ως φαίνεται δεν πτοούν τους υποστηρικτές του «Συνασπισμού για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ» που χρηματοδοτούν τα αμερικανικά διυλιστήρια, οι οποίοι και τάσσονται υπέρ των αποθειωμένων καυσίμων.
Μέχρι πρόσφατα ο εν λόγω Συνασπισμός (λόμπι) είχε πείσει 14 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να συντάξουν μια κοινή επιστολή με την οποία θα ζητούσαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην θέσει εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων του ΙΜΟ για το 2020.
Οι 14 του America First
Στην εν λόγω επιστολή που τιτλοφορείται : “America First” οι 14 γερουσιαστές επισημαίνουν ότι χάρη στην ενεργειακή ατζέντα του Προέδρου σήμερα οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και ήδη έχουν εξελιχθεί στον κύριο προμηθευτή τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους συμμάχους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
Στην ίδια επιστολή επισημαίνουν ότι «η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων του IMO για το 2020 θα προσφέρει τεράστιο πλεονέκτημα στη χώρα και θα αποτελέσει μια ακόμη επιτυχία του Αμερικανού Προέδρου για την επίτευξη του στόχου μιας αμερικανικής ενεργειακής κυριαρχίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία θα ωφελήσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους, τους καταναλωτές, τους κατασκευαστές και τη χώρα στο σύνολο της».
Υπογραμμίζουν εξάλλου ότι τα διυλιστήρια των Η.Π.Α. βρίσκονται σε καλή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους γιατί είναι ήδη ο κορυφαίος παραγωγός καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο στον κόσμο.
«Κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να αναστρέψουν την πορεία προς το 2020 θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα στην αγορά, να προκαλέσει ζημιά στην αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στο εμπόριο της χώρας», καταλήγουν.
Επικεφαλής αυτού του Συνασπισμού είναι Γερουσιαστής Bill Cassidy από την Λουιζιάνα, ο οποίος προεδρεύει της Υποεπιτροπής Ενέργειας της Επιτροπής Γερουσίας για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους.
Οι 14 υπογράφοντες Γερουσιαστές που ακολουθούν αποτελούν λίγο περισσότερο από το 25% των μελών της της Γερουσίας και οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από Πολιτείες που παράγουν αργό πετρέλαιο, όπως η Λουιζιάνα, η Οκλαχόμα, το Ουαϊόμινγκ και η Βόρεια Ντακότα, αν και τέσσερις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές από το Τέξας και την Αλάσκα, που είναι οι περιοχές με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου δεν είχαν υπογράψει την εν λόγω επιστολή μέχρι πρόσφατα.