Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη – Θερμοκρασίες έως και 42 βαθμούς Κελσίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Καζάνι που βράζει είναι η Ευρώπη, αφού ακόμη και σε χώρες που δεν είναι συνηθισμένες στη ζέστη, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς βαθμούς Κελσίου. Το κύμα καύσωνα προκαλεί “ασφυξία”  από την αρχή της εβδομάδας  σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Το πρωτοφανές κύμα ζέστης οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες από την Αφρική. Η  Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ επί 3 και πλέον ημέρες.

Στη Γαλλία, τα θερμόμετρα έδειξαν 37 βαθμούς σε νότιες περιοχές, όπως στο  Καρπεντράς  και η θερμοκρασία αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω άνοδο έως 40 βαθμούς Κελσίου, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας προειδοποιεί ότι αύριο Τετάρτη, τοπικά, ο υδράργυρος θα αγγίξει, για παράδειγμα, τους 41-42 βαθμούς Κελσίου στο Κλερμόν Φεράν (κεντρικά).

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία κήρυξε συναγερμό για «κύμα ζέστης» από αύριο Τρίτη, προβλέποντας θερμοκρασίες έως τους 42 βαθμούς Κελσίου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Γερμανία ενδέχεται να γνωρίσει επίσης, στα μέσα της εβδομάδας, θερμοκρασίες από τις υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια – ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τους 40 βαθμούς ξεπερνώντας το ρεκόρ του 1947, όταν το θερμόμετρο έδειξε με 38,2 βαθμούς Κελσίου στη Φρανκφούρτη.