Αισιοδοξία για το τέλος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΚΙΝΑ – Όλα θα κριθούν στο περιθώριο της G20

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η αισιοδοξία για μία συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και Κίνα που θα δώσει τέλος στον εμπορικό  «πόλεμο» των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, προσφέρει στήριγμα στις αμερικανικές αγορές.

Μιλώντας στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε ότι το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον πλησιάζουν σε μία συμφωνία για το εμπόριο. “Έχουμε κάνει περίπου το 90% της διαδρομής και νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για να το ολοκληρώσουμε”, δήλωσε. Επίσης επεσήμανε πως είναι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος Πρόεδρος μπορούν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της G20.

Πάντως οι δηλώσεις του αυτές λειτούργησαν ως  “τονωτική ένεση” στη  στη Wall Street, καθώς κινήθηκε ανοδικά κατά 0,35% στις 26.641,88 μονάδες, ο S&P 500  κατά 0,44% στις 2.030,42 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κερδίζει 1,07% στις 7.968,31 μονάδες.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο  Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι στοχεύει σε μια  συμφωνία με την Κίνα, ειδάλλως θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς, εάν δεν καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

“Θα επιβάλλω πρόσθετους δασμούς, πολύ ουσιαστικούς πρόσθετους δασμούς, εάν αυτό δεν λειτουργήσει, εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία”, δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox Business.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποτροπή περαιτέρω δασμών στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον δεν καταφέρει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, το σχέδιό του είναι να περιορίσει τις συναλλαγές με την Κίνα.