Ισπανία: Το παλάτι χρεώνει τους φορολογούμενους 114.708 ευρώ για… λουλούδια!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Περί τις 114.708 ευρώ θα πληρώσουν οι Ισπανοί για… λουλούδια, τα οποία θα διακοσμήσουν τα σαλόνια και τις εγκαταστάσεις του Βασιλικού Παλατιού.

Δημοσίευμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την «παροχή ανθέων για τις θεσμκές δραστηριότητες του οργανισμού και τη διακόσμηση των επισήμων σαλονιών κατά την τέλεση επισήμων δραστηριοτήτων». Το ύψος του συμβολαίου ανέρχεται σε 97.048 ευρώ (που με τον ΦΠΑ θα φθάνει τα 114.708 ευρώ) και θα περιλαμβάνει πάνω από 10.000 άνθη από 66 διαφορετικές ποικιλίες, σύμφωνα με τις προσφορές που έχουν κατατεθεί στον σχετικό διαγωνισμό.

Το κόστος του στολισμού στο Βασιλικό Παλάτι εγγράφεται στον προϋπολογισμό της Δημόσιας Περιουσίας και Κληρονομιάς, που είναι ανεξάρτητη από τον προϋπολογισμό του Βασιλικού Οίκου. Ωστόσο, ο στολισμός εμπίπτει στις δραστηριότητες αυτής της υπηρεσίας, δεδομένου του ιστορικού χαρακτήρα του κτιρίου του παλατιού.

Αυτός ο προϋπολογισμός εξόδων που σχετίζονται με τη βασιλική οικογένεια δεν εντάσσεται στον κατεξοχήν προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της μοναρχίας και τα έξοδα αυτά κατά το 2019 προβλέπονται αυξημένα κατά 1,41% (από 7.887.150 ευρώ σε 7.999.040).

Ωστόσο, το ποσό των 114.708 ευρώ θα μπορούσε να είναι μικρότερο εάν το συμβόλαιο παραχωρείτο σε μία εταιρεία που θα κατέθετε μικρότερη προσφορά. Αυτό συνέβη το 2012, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός για άνθη ήταν 146.000 ευρώ, αλλά επιδικάσθηκε σε εταιρεία που πρόσφερε κόστος 128.000 ευρώ.

Τα άνθη και οι άλλοι στολισμοί θα τοποθετηθούν στις διάφορες αίθουσες του Βασιλικού Παλατιού στη Μαδρίτη και στο Βασιλικό Παλάτι του Ελ Πάρδο, με αφορμή τις επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών, την υποδοχή των διπλωματών, το Πάσχα και τις λοιπές δεξιώσεις και εκδηλώσεις. Επίσης, προβλέπεται ότι μπορεί να στολίσουν και αίθουσες σε άλλα παλάτια, όπως στο Αρανχουέθ, στο Σαν Ιδελφόνσο και της Αλμουδάϊνα.