“Καμπανάκι” από τραπεζίτη για το κρυπτονόμισμα της Facebook

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σαφείς προειδοποιήσεις απηύθυνε κεντρικός τραπεζίτης για το κρυπτονόμισμα “Libra” που σχεδιάζει να κυκλοφορήσει η Facebook, με αφορμή την σχετική ανακοίνωση που έκανε ο οικονομικός κολοσσός στο πλαίσιο της επέκτασής του στις ψηφιακές πληρωμές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό L’Obs, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε ότι το κρυπτονόμισμα θα πρέπει να σέβεται όλους τους κανονισμούς ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και πρέπει να εξασφαλίσει τραπεζικές άδειες εάν προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες.

Όπως είπε ο Βιλερουά, ενώ υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθούν οι διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων, το Libra θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος.

«Οι κίνδυνοι αυξάνονται από την ανωνυμία που θα έχουν οι χρήστες του Libra», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το Libra θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συναλλαγές και τα στοιχεία των χρηστών είναι απολύτως ασφαλή.

«Εάν ο στόχος είναι η επέκταση του σχεδίου πέρα από τις πληρωμές στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, όπως οι καταθέσεις, τότε θα πρέπει να τελεί υπό ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως μια τράπεζα, με τραπεζική άδεια σε όλες τις χώρες όπου λειτουργεί. Διαφορετικά θα είναι παράνομο», σημείωσε.