Εικόνες “Αποκάλυψης” στην Ευρώπη: Λύγισαν και οι γραμμές των τρένων από τη ζέστη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πρωτοφανείς συνθήκες επικρατούν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, με τις κυβερνήσεις αρκετών χωρών να λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα, Πέμπτη, ο υδράργυρος στην Ισπανία αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ χθες σε πολλές περιοχές “άγγιξε” τους 40 βαθμούς. Ο καύσωνας “χτύπησε” ήδη τη Γαλλία, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και αρκετά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε Παρίσι, Λιόν, Στρασβούργο και Μασσαλία, οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη διέλευση “γερασμένων” αυτοκινήτων σε κεντρικές περιοχές, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η ρύπανση η οποία επιβαρύνει την ήδη ασφυκτική ατμόσφαιρα.

Τον έντονα καύσωνα “περιμένουν” σήμερα και οι Γερμανοί: Κοντά στα σύνορα με την Πολωνία η θερμοκρασία την Τετάρτη έφτασε τους 38,6 βαθμούς Κελσίου, επίπεδο που δεν έχει βιώσει ξανά η περιοχή τον μήνα Ιούνιο. Μάλιστα σύμφωνα με τον Guardian δόθηκε οδηγία για το όριο ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομο να μην ξεπερνάει τα 120 χλμ την ώρα, διότι σε διάφορα σημεία η άσφαλτος έλιωσε από τη ζέστη, ενώ λύγισαν μέχρι και οι σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο Ροστόκ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι 9 άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να δροσιστούν σε λίμνες και ποτάμια. Την ίδια τραγική κατάληξη είχαν άλλοι 27 άνθρωποι στη Λιθουανία, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς.

Εξαίρεση από το φονικό καιρικό φαινόμενο δεν αποτέλεσε το Μιλάνο, όπου μοιράστηκαν 10.000 μπουκάλια με νερό σε άστεγους και όσους χρειάζονταν βοήθεια. Μέχρι και στην Αυστρία αποσύρθηκαν οι άμαξες που χρησιμοποιούν οι τουρίστες για να κάνουν βόλτες.

Η Πέμπτη προβλέπεται να είναι η χειρότερη μέρα του καύσωνα, με τις Αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις επισημαίνοντας τον κίνδυνο θερμοπληξίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία η θερμοκρασία τη νύχτα δεν έπεσε κάτω από τους 25 βαθμούς.