Με συνοδεία πολεμικών πλοίων εισέρχονται τα δεξαμενόπλοια στα στενά του Ορμούζ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Άμεση ανταπόκριση είχε η έκκληση του Αμερικανού  Προέδρου Ντόναλτν Τραμπ να συνδράμουν και άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της “ιρανικής απειλής”. Η κινητοποίηση κρίνεται από την αμερικανική παρέμβαση, ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η δημιουργία ενός συνασπισμού από συμμαχικές χώρες θα συμβάλει στην προστασία των θαλάσσιων στενών του Περσικού Κόλπου έχοντας «μάτια» σε όλες τις αποστολές και τα πλοία.

Έτσι, μόλις  μερικά 24ωρα από το “tweet»του Αμερικανού προέδρου περί ασφαλούς πλεύσης δεξαμενόπλοιων στα στενά του Ορμούζ και περί ναυτικών δυνάμεων των χωρών που θέλουν να τα προστατεύσουν, ανταποκρίθηκε  το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό.   Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρεται στην ανάπτυξη ναυτικών του δυνάμεων στον κόλπο του Ομάν σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους για πλοία που φέρουν την Ινδική σημαία και διαπλέουν την περιοχή.

Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε κατανάλωση πετρελαίου και καλύπτει περισσότερο από το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο από εισαγωγές, κυρίως από το Ιράκ.

Πάντως, φορείς της ναυτιλίας φαίνεται, μετά και τις επισημάνσεις Τραμπ να μην είναι αρνητικές σε μία διεθνή παρουσία στα στενά με στόχο τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης δεξαμενόπλοιων.