Όταν έδινες την εντολή…

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

«Όταν έδινες την εντολή δεν λιποθύμησες», φώναξε πριν από λίγη ώρα η Μάγδα Φύσσα στον Γιώργο Ρουπακιά, την ώρα που ο τελευταίος λιποθυμούσε κατά τη διάρκεια της 367ης συνεδρίασης της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.

Εκείνη την ώρα το δικαστήριο εξέταζε τον επίσης κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Κορκοβίλη. Ο Ρουπακιάς καθόταν από πίσω, έγειρε λίγο στο κάθισμα και έχασε τις αισθήσεις του. Έτρεξαν πάνω του συνήγοροι υπεράσπισης και αστυνομικοί, κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο ήρθε λίγο αργότερα και πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες.

Εν συνεχεία αποφασίστηκε η διακομιδή του σε νοσοκομείο και οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλλαν αίτημα την έδρα να αναβληθεί η διαδικασία γι’ αύριο, καθώς οι υπόλοιποι μάρτυρες ήταν «φορτισμένοι» από το περιστατικό. Τελικά το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν είναι το πρώτο μέλος του ναζιστικού μορφώματος που την ώρα της αλήθειας, ενώπιον του δικαστηρίου, «σπάει».

Τα αλληλοκαρφώματα, οι ομολογίες, οι αποδόσεις ευθυνών στους… άλλους, και όλα αυτά τα ωραία, που μόνο… γενναίους και ατρόμητους Έλληνες δεν θυμίζουν, ανήκουν πλέον στο καθημερινό πρόγραμμα της δίκης. Μόλις προχθές ο κατηγορούμενος -μέλος της οργάνωσης- Γιώργος Δήμου ομολόγησε στο δικαστήριο τις απειλές που δέχθηκε από τη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα

«Θα πεις στην αστυνομία ότι ήσουν στο Κερατσίνι, είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Θα μας ανοίξουν τα τηλέφωνα και είσαι ο μόνος που μίλησες με τον Ρουπακιά πριν και μετά τη δολοφονία. Θα περάσεις δικαστήριο και θα σου βάλουν από το κόμμα δικηγόρους. Αυτά που σου λέω θα πεις, για να μην καταστραφεί ο Πυρήνας της Νίκαιας. Αλλιώς η Χρυσή Αυγή θα σου κάνει τη ζωή αβίωτη, εμείς τους προδότες τους σκοτώνουμε. Θα τα πεις, γιατί αλλιώς θα παρακαλάς να μην είχες γεννηθεί».

Πριν από λίγες μέρες, ο επίσης κατηγορούμενος, «υπεύθυνος ασφαλείας» στον πυρήνα της Χ.Α. στη Νίκαια Ιωάννης Καζαντζόγλου ή δεν… θυμόταν ή αμφισβητούσε τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας. Π.χ. Ορκωμοσία μελών της Χ.Α. δεν θυμόταν, ούτε γνώριζε ποιος έφερε τα όπλα στα γραφεία της Νίκαιας, ούτε ποιος τα μετέφερε στη Νέδα, ούτε θυμόταν να έκαναν στρατιωτικά γυμνάσια και εξάσκηση στη χρήση όπλων, όπως φαίνεται σε τόσες φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Κι αν φαίνεται αστείος ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι η στρατιωτική εκπαίδευση γινόταν στο πλαίσιο του «υγιούς ανταγωνισμού με τις άλλες τοπικές και της σύσφιξης των σχέσεων», ιδού πόσο πιο αστείο είναι αυτό που σκαρφίστηκε για να δικαιολογήσει τη φωτογραφία όπου ποζάρει μπροστά στη σημαία των SS: «Η συγκεκριμένη σημαία έφτασε στα γραφεία της Νίκαιας με δέμα το οποίο έγραφε “αυτό να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας, να δείτε ποιοι είστε”.

Προφανώς κάποιος ήθελε να μας χλευάσει και τον χλευάσαμε και εμείς βγάζοντας φωτογραφίες». Στην ερώτηση της προέδρου πώς οι χρυσαυγίτες ανταπέδωσαν τον χλευασμό αφού ο αποστολέας ήταν άγνωστος, ο κατηγορούμενος δεν απάντησε.

Επίσης πριν από λίγες μέρες, άλλος κατηγορούμενος, ο Γιάννης Άγγος, διέψευδε τον Νίκο Μιχαλολιάκο για τον ρόλο του Ρουπακιά στον πυρήνα της Νίκαιας. Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαλολιάκος από την πρώτη στιγμή και προκειμένου να απαλλαγεί από τον Ρουπακιά, τον είχε χαρακτηρίσει «περαστικό» από την οργάνωση.

Ο Άγγος που ανήκει στον ίδιο πυρήνα δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου πως ο Ρουπακιάς ήταν ο γραμματέας της οργάνωσης της Νίκαιας.

Κορυφαίο όμως όλων είναι το «άδειασμα»του Μιχαλολιάκου στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, όπως εκφράστηκε μέσα από την κατάθεση του Δημήτρη Βλαχόπουλου. Πρόκειται για τον γενικό διευθυντή της Χρυσής Αυγής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, που εκδίδει την εφημερίδα της οργάνωσης «Εμπρός», ενώ δικό του είναι και το βιβλιοπωλείο της Χρυσής Αυγής. Οπως κατέθεσε, το 2012 του ανέθεσε ο Μιχαλολιάκος να αναλάβει τα διοικητικά και οικονομικά της οργάνωσης, δηλαδή δούλευε στα κεντρικά της Μεσογείων, ήξερε τον Πατέλη και τον Καζαντζόγλου που ήταν στην ασφάλεια των γραφείων και είχε την εποπτεία όλων των τοπικών οργανώσεων.

Τι είπε, λοιπόν, για την Τοπική της Νίκαιας ο υπάλληλος του Μιχαλολιάκου;
«Αμέσως μετά τη δολοφονία και όσα ακούγαμε στα κανάλια για εμπλοκή της Νίκαιας, εγώ ο ίδιος απομάκρυνα τους Πατέλη και Καζαντζόγλου με τη σύμφωνη γνώμη του Μιχαλολιάκου. Η τοπική της Νίκαιας έκλεισε αμέσως. Μέχρι τώρα δεν έχουν καμία δραστηριότητα μαζί μας», υποστήριξε ο κ. Βλαχόπουλος σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει τον Μιχαλολιάκο από το τάγμα εφόδου.

Αμήχανη ήταν η αντίδραση του μάρτυρα όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει τον εαυτό του μαζί με τον Λαγό σε φωτογραφίες κατά την επίθεση των χρυσαυγιτών σε αντιφασιστική διαδήλωση στην Πάρο τον Φεβρουάριο του 2013, στην οποία κρατούσε το πανό των αντιφασιστών.
«Αυτό το πήρατε μαζί σας για λάφυρο;» ρώτησε η πρόεδρος τον μάρτυρα, επιδεικνύοντάς του φωτογραφία στην οποία… πρωταγωνιστεί το ίδιο πανό στα γραφεία της Τοπικής Νίκαιας μαζί με τον… περαστικό Ρουπακιά, τον Πατέλη, τον Καζαντζόγλου, τον Αγγο, τον Μιχάλαρο, τον Καλαρίτη, τον Ν. Τσορβά και τον Αθ. Τσορβά. Δηλαδή με τους οκτώ από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα.