Πάνω από το 25% των νέων στη χώρα μας είναι στο περιθώριο – Απέχει από την εργασία και την εκπαίδευση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την χώρα μας σχετικά με την περιθωριοποίηση των νέων, καθώς αποδεικνύεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό απέχει τόσο από την αγορά εργασίας όσο και από σπουδές! Η μοναδική χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα είναι η Ιταλία, όπου σχεδόν το 29% των νέων δεν εργάζεται ούτε σπουδάζει.

Εδικότερα,  πάνω από το  25%  των νέων μας ανεξαρτήτου φύλου,  ηλικίας 20 έως 34 χρόνων, ούτε εργάζεται ούτε σπουδάζει, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται η Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από νεότερα στοιχεία της Eurostat για το 2018.

Όπως προκύπτουν από αυτή την έρευνα, το 26,8% των νέων  ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-34 χρόνων  είτε δεν ασκεί κάποιο επάγγελμα, είτε δεν φοιτά σε πανεπιστήμιο ή σε κάποια άλλη σχολή.

Μάλιστα, αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία κυρίως  για τις νεαρές γυναίκες αφού προκύπτει ότι μία στις τρεις (33,7%) δεν εργάζεται  ή εκπαιδεύεται, ενώ για τους άνδρες αφορά ένα ποσοστό 20,1% που απέχει από την εργασία και την εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος της περιθωριοποίησης των νέων στην ΕΕ είναι δέκα μονάδες χαμηλότερος από το ελληνικό ποσοστό, 16,5%. Ειδικότερα, η Σουηδία αποτύπωσε ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς μόλις τ0 8,4% των νεαρών Σουηδών δεν απασχολείται. Η Ολλανδία επίσης έδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο αναφορικά με την δημιουργική απασχόληση των νέων είτε στην αγορά εργασίας είτε στην εκπαίδευση, αφού  μόνο το 8,4% παρουσιάζει χαρακτηριστικά περιθωριοποίησης.