“Καίνε” τα ενοίκια (και) για τους φοιτητές – Γκαρσονιέρες στα 300 ευρώ λόγω Airbnb

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Μάστιγα” έχει γίνει πλέον η βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων τύπου Airbnb, η οποία είναι η “πηγή του κακού” της ελάχιστης διαθεσιμότητας σπιτιών για όσους αναζητούν μόνιμη στέγη.

Μεγάλο πρόβλημα στέγασης αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι πρωτοετείς φοιτητές, που βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης από  το Υπουργείο Παιδείας των βάσεων εισαγωγής για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επομένως χιλιάδες νεαρά παιδιά θα αναζητήσουν στέγη στα αστικά και επαρχιακά κέντρα της χώρας.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού ακόμη κι αν βρουν σπίτι, οι γονείς θα πρέπει να βάλουν για ακόμα μια φορά το χέρι “βαθιά στην τσέπη”. Χαρακτηριστικά, μια γκαρσονιέρα ενοικιάζεται για 300 ευρώ τον μήνα, ενώ αν μιλάμε για δυάρι, η τιμή ανεβαίνει στα 400, ακόμα και στα 500 ευρώ! Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι τιμές αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορούν σε ανακαινισμένα σπίτια…

Σύμφωνα με στοιχεία, τα ενοίκια το 2019 στην Αθήνα έχουν σημειώσει αύξηση κατά 33% σε σχέση με το 2018 και είναι πιθανό αρκετοί νέοι φοιτητές να καταφύγουν στη συγκατοίκηση προκειμένου να σπουδάσουν, εάν και εφόσον βρουν σπίτια με πάνω από 2 ή και 3 υπνοδωμάτια.

Εκείνο που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, είναι οι απαιτήσεις πολλών ιδιοκτητών που ζητούν μπροστά τα ενοίκια για τουλάχιστον μισό χρόνο. Έτσι, μόνο για να “κλείσει” κανείς το σπίτι, θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 1.500 ευρώ.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που απαιτούν να δουν ακόμη και το Ε9 προκειμένου να βεβαιωθούν ότι θα παίρνουν κάθε μήνα το ενοίκιο. Στην περίπτωση που τα περιουσιακά στοιχεία του ενοικιαστή… “γεμίσουν” το μάτι του ιδιοκτήτη, ο πρώτος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να “κλείσει” το σπίτι.