«Έμφραγμα» για τον τουρισμό η απεργία που δένει τα καράβια – Αντιδρούν και τουριστικοί πράκτορες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν τουριστικοί και ναυτιλιακοί παράγοντες για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό, μεσούσης της θερινής περιόδου, η 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ  για την Τετάρτη 3 Ιουλίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις μετακινήσεις από και προς τα νησιά, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την εικόνα της χώρας από την κινητοποίηση της ΠΝΟ.

Μάλιστα, έκκληση να αναστείλει την απεργία απηύθυνε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

«Εκφράζουμε τη μεγάλη έκπληξή μας για τη μη αποδοχή της πρότασής μας, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας εν μέσω τουριστικής περιόδου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία της xώρας μας, επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει ότι:Επίσης διερωτώμεθα πως είναι δυνατόν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να αποφασίζεται η διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και η απομόνωση των νησιών μας.

Τέλος δεν κατανοούμε τους λόγους της απόρριψης της πρότασής μας, η οποία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν του 2018 που έτυχε της άμεσης αποδοχής της ΠΝΟ», αναφέρει ο σύνδεσμος των Ακτοοπλόων μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 3 Ιουλίου αντιδρώντας στην πρόταση των ακτοοπλόων για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι οι  ακτοπλόοι είχαν προτείνει αύξηση 2% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας από 1/6/2019, ενώ στελέχη ναυτεργατικών σωματείων έχουν ζητήσει την κατάργηση του νόμου 4150/2016 αναφορικά με τις μειωμένες συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της Αδριατικής, αλλά και βελτίωση των συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα, καθώς, όπως οι ίδιοι τονίζουν, ο νόμος 4150/2013 μείωσε στο 50% τους χειμερινούς μήνες το ξενοδοχειακό προσωπικό.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωση της σημείωνε ότι «ο ΣΕΕΝ, ακολουθώντας τακτική κωλυσιεργίας όχι μόνο αρνείται στην ουσία να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά έντεχνα επιχειρεί στην ουσία να διασπάσει την ενότητα της Ομοσπονδίας μας οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά του, σε αδιέξοδο με την υποβολή ανεδαφικών προτάσεων.»

Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι επισημαίνουν ότι «μετά από διαπραγματεύσεις 40 ημερών για την υπογραφή της ΣΣΕ 2019, ο Σύνδεσμος μας πρότεινε στην ΠΝΟ ποσοστό αύξησης των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. Επίσης συμφωνήσαμε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Στο διάστημα των 40 ημερών πραγματοποιήθηκαν 4 συναντήσεις, συνεπώς δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία εκ μέρους μας, όπως πολύ κακώς ισχυρίζεται η ΠΝΟ. Η πρότασή μας για παροχή αύξησης 2% το 2019, καθώς επίσης και η συμφωνηθείσα αναδρομική αύξηση 2% το 2018, αποτελούν τις υψηλότερες αυξήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε ΣΣΕ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα».