Οι εκκρεμείς συντάξεις το μεγάλο “αγκάθι” – Πώς ζουν χιλιάδες πολίτες χωρίς εισόδημα;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανάμεσα στα δεκάδες μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί να αναλάβει η Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι οι συντάξεις που εκκρεμούν. Πλέον ο αριθμός τους βρίσκεται περίπου στις 258.000, όταν τον Αύγουστο του 2018 ήταν στις 220.000.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε δεσμευτεί ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Πώς άραγε ζουν όσοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει διάφορες απαντήσεις, μια από τις οποίες θα μπορούσε να είναι και η “μαύρη” εργασία, εφόσον δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους σημερινούς 60άρηδες. Εάν μάλιστα κάποιος υπολογίσει ότι η συγκεκριμένη γενιά έχει κάνει παιδιά που σήμερα είναι από περίπου 20 μέχρι 35 ετών και αν “κουμπώσει” και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας των νέων αυτής της ηλικίας, η “μαύρη” εργασία ίσως είναι η μόνη λύση και για τις δύο πλευρές.

Ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής πειστικές απαντήσεις για τον πραγματικό αριθμό των συντάξεων που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Ταμεία, πάντως, ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ παροχών, σήμερα, είναι πάνω από 258.000. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, οι αναγνωρίσεις χρόνου, οι διαγραφές και οι επανεγγραφές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμά ότι ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης σύνταξης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ φτάνει τις 80.000.

Πέρα από αυτές, ωστόσο, υπάρχουν επιπλέον 25.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.