Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια ταξίδια κάνουν οι Έλληνες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι Έλληνες κάνουν τα μεγαλύτερα σε διάρκεια ταξίδια (επαγγελματικά ή αναψυχής) από κάθε άλλο πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat και τα οποία δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις ταξιδιωτικές συνήθειες των πολιτών της ΕΕ.

Κατά μέσο όρο 9,9 ημέρες σε ταξίδι αντιστοιχούν στους Έλληνες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ (5,1 ημέρες).

Το Λουξεμβούργο ήταν η μοναδική άλλη χώρα, που και αυτή κατέγραψε ταξίδια διάρκειας μίας εβδομάδας (7,1 ημέρες).

Τα μικρότερα ταξίδια έγιναν από τους Εσθονούς και τους Λετονούς με κατά μέσο όρο μόλις 3,3 ημέρες, ακριβώς το 1/3 των τυπικών ελληνικών ταξιδιών.

Η Φινλανδία είναι επόμενη στην κατάταξη, με 3,4 ημέρες. Οι Βρετανοί ταξιδιώτες έχουν κατά μέσο όρο 5,5 ημέρες, ενώ οι Ιρλανδοί 4,6 ημέρες.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκάλυψε ότι το μισό του συνόλου των ταξιδιών περιλάμβανε τουλάχιστον μία διανυκτέρευση για διακοπές και αναψυχή, το 1/3 αφορούσε σε επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους και 1/8 ήταν επαγγελματικά ταξίδια.

Τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν εντός Ευρώπης ήταν στο 26,7%, ενώ τα ταξίδια που έγιναν εντός του Ην. Βασιλείου έφτασαν σε υψηλότερο ποσοστό (σχεδόν ένα στα τρία) με 32,8%. Τρία στα 10 ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν από τους πολίτες του Ην. Βασιλείου περιλαμβάνουν πτήσεις.

Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη τάση για ταξίδια στο εξωτερικό από πολίτες μικρότερων χωρών με χερσαία σύνορα – χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τέσσερα στα πέντε ταξίδια από Βέλγους πραγματοποιήθηκαν εκτός της χώρας τους. Για τη Σλοβενία ​​το ποσοστό είναι σχεδόν δύο στους τρεις, για την Αυστρία τα μισά ταξίδια, με το Λουξεμβούργο να μην εμφανίζει καν αγορά εσωτερικού τουρισμού

Το μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδιών προς την ηπειρωτική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε από το Λουξεμβούργο (42%), την Ιρλανδία (43%), την Κύπρο (49%) και τη Μάλτα (63%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ταξιδιών πραγματοποιήθηκε με αυτοκίνητο, με μέσο όρο 64%. Οι Σλοβένοι είναι εκείνοι που το χρησιμοποιούν περισσότερο (για το 85% των ταξιδιών τους). Στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Τσεχία πάνω από τα 2/3 των ταξιδιών αφορούσαν μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Ακριβώς τα μισά από τα ταξίδια από τους Βρετανούς έγιναν με αυτοκίνητο, ενώ οι χώρες που σημείωσαν χαμηλότερα ποσοστά χρήσης αυτοκινήτου ήταν το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Ιρλανδία – όλες στο 48%. Από τη άλλη μεριά, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί είναι οι πιο ενθουσιώδεις χρήστες των σιδηροδρόμων.

EUROSTAT – Tourism trips