Το πράσινο φως άνοιξε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 30% του “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στην έναρξη διεθνούς διαγωνισμού  για την πώληση του 30% που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ) προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ.

Για το ποσοστό αυτό θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον της  καναδικής Avi Alliance, που ελέγχει το 40% και το managment του ΔΑΑ, αλλά  το ανταγωνιστικό κλίμα κορυφώνεται μετά το ενδιαφέρον που έδειξε και το αυστραλιανό επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie Capital, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε υποδομές παγκοσμίως.

Η εμφάνιση του Macquarie,  ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο τίμημα από ό,τι σε διαφορετική περίπτωση. Ωστόσο, αν και θα διατεθεί μόνον το 30% του ΔΑΑ (το Δημόσιο ελέγχει άλλο 25%) και το managment παραμένει υπό τον έλεγχο της Avi Alliance, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο επειδή η κερδοφορία του ομίλου είναι μεγάλη και επιτρέπει υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Ταμείο, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση). Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου προβλέπει περιορισμούς αναφορικά με τη μεταβίβαση μετοχών του ΔΑΑ πάνω από ορισμένο ποσοστό και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον διαγωνισμό περιγράφονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τράπεζες Deutsche Bank AG (London branch) και Eurobank Ergasias ενεργούν ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, η κοινοπραξία των δικηγορικών εταιρειών Your Legal Partners και Δρακόπουλος Βασαλάκης ως Νομικοί Σύμβουλοι και η Arup Partnership ως Τεχνικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο.

Σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ είναι το Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments μέσω της ελεγχόμενης από αυτό Avi Alliance (40%) και ο όμιλος Κοπελούζου (5%).