Κτηματολόγιο 2019: Παράταση για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πίστωση χρόνου – ενός έτους – έλαβε μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγράφων που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα».

Η λύση που δόθηκε αφορά περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς και αναμένεται να δώσει ανάσα τόσο στους πολίτες όσο και στο Κτηματολόγιο.

Αυτά βρίσκονται σε 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά και 91 ακόμα σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών σε:

Αιτωλοακαρνανία Αλεξανδρούπολη Αργολίδα Αρκαδία
Άρτα Δράμα Ζάκυνθο Ηλεία
Ημαθία Θεσπρωτία Καβάλα Καστοριά
Κεφαλληνία Κιλκίς Κοζάνη Κυκλάδες
Λακωνία Λάρισα Λευκάδα Μαγνησία
Μεσσηνία Ξάνθη Πάτμο Πάτρα
Πιερία Πρέβεζα Ροδόπη Τρίκαλα
Φθιώτιδα Φλώρινα Χαλκίδα

Στην ανακοίνωση δεν αποσαφηνίζεται εάν θα έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως μετά το πέρας της νέας παράτασης που δόθηκε για όσα ακίνητα δεν εκδηλωθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τότε θα περάσουν αυτομάτως στο Δημόσιο, καθώς θα θεωρηθούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Ωστόσο, όποιος χάσει το ακίνητό του έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για αν ακολουθήσει τη δικαστική οδό διεκδικώντας αποζημίωση αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όχι την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ακινήτων που εμφανίζονται «ορφανά» ή έχουν δηλωθεί με σφάλματα ανέρχονται σε 171.552, εκ των οποίων τα 35.000 είναι κτίσματα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη λίστα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι μικρής έκτασης, με το 58% να μην ξεπερνά το 1 στρέμμα. Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεμάχια μεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κ.λπ. και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.