ΚΕΠΕ: Κατεβάζει απότομα τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ακόμη ένας φορέας -ένας επιπλέον στη λίστα διεθνών και εγχώριων οργανισμών- κατεβάζει απότομα τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, αμφισβητώντας ευθέως τους επίσημους στόχους. Πρόκειται για το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο νέο του τετραμηνιαίο δελτίο (Ιούνιος 2019), το οποίο υπολογίζει ότι η το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος μόλις κατά 1,76%, έναντι στόχου της κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης του 2,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση μεταξύ των επίσημων φορέων ήταν αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, που έκανε λόγο για ανάπτυξης 1,9% το 2019. Σταθερά απαισιόδοξη για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι και η Citigroup, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,4% φέτος. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ελαφρά επιτάχυνση στο 1,6% για το 2020 (προς τα πάνω αναθεώρηση κατά 0,1 πμ) και το 2021, για να κατεβάσει εκ νέου ταχύτητα η οικονομία στο 1,4% το 2022 και στο 1,6% το 2023. Πιο αισιόδοξη είναι από την άλλη η Κομισιόν, που βλέπει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος.

Η επαλήθευση των προβλέψεων του ΚΕΠΕ θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό και τους κυβερνητικούς υπολογισμούς και να απειλήσει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντιδράσεις των επίσημων πιστωτών.

Η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ αντανακλά τις βασικές διαστάσεις των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συνάδει με την εξέλιξη των ενσωματωμένων στοιχείων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 (1,6% ) συνεχίστηκε και το πρώτο του 2019, με το ρυθμό να υποχωρεί στο 1,3%.

Η προεκλογική περίοδος έχει διαδραματίσει και αυτή το ρόλο της, όπως γίνεται σαφές στο δελτίο του ΚΕΠΕ. αφού φαίνεται να ανακόπτει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να βάζει στον πάγο μεγάλα έργα. «Η παρατηρούμενη έλλειψη ενδείξεων για περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης το 2019 δύναται να αντικατοπτρίζει μια σχετική στασιμότητα αναφορικά με την υλοποίηση μεγάλων έργων και επενδύσεων στη χώρα και τη λήψη και εφαρμογή αναγκαίων επιπρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια στάση επιφυλακτικότητας και αναμονής από τους συμμετέχοντες στην οικονομική δραστηριότητα, εξαιτίας των δύο εκλογικών περιόδων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο 2019» αναφέρεται στην έκθεση.

Αρνητικά επηρεάζει σαφώς και το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας: Η απουσία ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής «μπορεί να αντανακλά και τις πλέον πιο συγκρατημένες εκτιμώμενες αναπτυξιακές προοπτικές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τις συνθήκες ενισχυόμενης αβεβαιότητας που επικρατούν διεθνώς και επιδρούν στην αναπτυξιακή πορεία των μεγάλων οικονομιών παγκοσμίως, με επιπτώσεις και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας» καταλήγουν οι ειδικοί του κέντρου.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να την δείτε εδώ:
Οι προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο ΑΕΠ,